Rukola z boczkiem
(dla 3-4 osób)
Składniki:
- 500 g rukoli (gatunek sałaty)
- 15 dag chudego boczku
- 3 jajka na twardo
- cebulka szalotka
- 10-15 dag śmietany
- pęczek dymki lub szczypiorek
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Pokrojony w paski boczek podsmażyć z szalotką. Odcedzić dokładnie na sitku, aby pozbyć się resztek tłuszczu. Lekko podgrzać śmietanę, dodać boczek i łyżkę octu balsamicznego. Przygotować sałatę w kilku małych miseczkach albo w jednej dużej. Na sałacie położyć pokrojone w plasterki jajka. Polać rukolę śmietaną z boczkiem. Posypać szczypiorkiem, posolić, popieprzyć i podawać.
Sałatka z kurczaka i zielonej fasolki
(dla 4 osób)
Składniki:
- małe, twarde liście zielonej sałaty, sałaty fryzowanej i sałaty czerwonej
- 125 g zielonej fasolki
- młode cebulki
- 2 piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- szczypiorek i bazylia
- sól, pieprz
Sałatę umyć i wysuszyć. Ułożyć w misce. Zieloną fasolkę ugotować na chrupiąco w dużej ilości osolonej wody. Usmażyć piersi z kurczaka. Ostudzić i pokroić w długie, szerokie pasma. Fasolkę odcedzić z wody. Ostudzić. Dodać młode cebulki. Polać oliwą i octem. Wymieszać. Posypać ziołami.
Sałatka nicejska
(dla 4 osób)
Składniki:
- 10 dojrzałych pomidorów
- świeży ogórek
- 2 zielone papryki
- pęczek dymki
- puszka filetów anchovis w naturalnej oliwie
- czarne oliwki
- 3 jajka na twardo
- główka sałaty lodowej
- kilka listków zielonej sałaty
- sos: posiekany ząbek czosnku, posiekany pęczek bazylii, 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz
Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Anchovis, w cienkie pasemka. Ogórka pokroić wzdłuż,
wyjąć zielone pestki, pociąć w talarki. Podobnie zrobić z papryką. Oczyścić małe cebulki, dodać oliwki. Wszystko ułożyć w misce na sałacie. Na wierzchu położyć pokrojone jajka i część anchovis. Polać sosem i posypać posiekanymi ziołami. Można też dodać puszkę tuńczyka w sosie własnym.
Trzy sałaty
(dla 3-4 osób)
Składniki:
- sałata lodowa
- 10 dag rukoli
- 10 dag roszponki (gatunek sałaty)
- 10 dag szynki parmeńskiej
- parmezan
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
- szczypiorek
- grzanki
Dokładnie umyć, osuszyć i wymieszać trzy sałaty. Szynkę pokroić w długie pasma, dodać do sałaty. Polać oliwą i octem. Posolić i popieprzyć. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w kostkę chleb lub bułkę. Odcedzić dokładnie z tłuszczu. Dodać do sałaty. Polać oliwą i octem balsamicznym. Posypać parmezanem i szczypiorkiem.