Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 garście listków miniszpinaku
- awokado
- 20 dag małych pieczarek
- czerwona cebulka
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka masła klarowanego
- 10 dag sera feta lub innego ostrego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sałatkę ze szpinakiem i awokado!
- Listki szpinaku umyj i osusz.
- Cebulę obierz i pokrój na cienkie plasterki.
- Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój na paski.
- Skrop sokiem z cytryny.
- Pieczarki umyj, pokrój na plasterki i podsmaż na maśle na złoty kolor.
- Orzeszki upraż na suchej patelni.
- Na talerzu ułóż listki szpinaku, na nich ułóż wachlarz z kawałków awokado i porozdzielane na pierścienie krążki cebuli.
- Na to wyłóż podsmażone i lekko posolone pieczarki.
- Całość posyp pokruszonym serem i orzeszkami.
- Skrop pozostałym sokiem cytrynowym i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz więcej przepisów na sałatki:
Sałatka z jajkiem - przepis video
Sałatka z kaszą - przepis video
Surówka z marchewki - przepis video
Sałatka z kaszą jaglaną - przepis