Sałatka podana w ogórku wygląda bardzo apetycznie. Można ją zaserwować np. na przyjęciu.
Składniki:
- 2 ogórki sałatkowe
- 5-6 łyżek ugotowanego na sypko ryżu
- 2 marchewki
- pół szklanki zielonego groszku
- pół szklanki fasolki szparagowej
- kawałek kalafiora
- pół strąka papryki
- kilka pieczarek
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Ogórki umyć, każdy przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć miąższ z nasionkami. Marchewki umyć, obrać, pokroić na kawałki. Fasolkę oczyścić, pokroić na kawałki, kalafior opłukać, podzielić na małe różyczki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać marchewkę, fasolkę i kalafiora, przesmażyć, mieszając smażyć ok. 5 min. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, oddzielić nasionka. Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić na plasterki. Paprykę, pieczarki i opłukany groszek włożyć na patelnię, przesmażyć. Dodać osączoną kukurydzę, chwilę przesmażyć, przyprawić. Przestudzone warzywa wymieszać z ryżem i posiekaną natką, farszem napełnić połówki ogórka. Sałatka podana w ogórku wygląda bardzo apetycznie. Można ją zaserwować np. na przyjęciu. Wtedy jednak lepiej podzielić ogórek na mniejsze kawałki. By farsz nie wypadał, na spód ogórka można nałożyć trochę twarożku.
Źródło: Przyjaciółka
Składniki:
- 2 ogórki sałatkowe
- 5-6 łyżek ugotowanego na sypko ryżu
- 2 marchewki
- pół szklanki zielonego groszku
- pół szklanki fasolki szparagowej
- kawałek kalafiora
- pół strąka papryki
- kilka pieczarek
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Ogórki umyć, każdy przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć miąższ z nasionkami. Marchewki umyć, obrać, pokroić na kawałki. Fasolkę oczyścić, pokroić na kawałki, kalafior opłukać, podzielić na małe różyczki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać marchewkę, fasolkę i kalafiora, przesmażyć, mieszając smażyć ok. 5 min. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, oddzielić nasionka. Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić na plasterki. Paprykę, pieczarki i opłukany groszek włożyć na patelnię, przesmażyć. Dodać osączoną kukurydzę, chwilę przesmażyć, przyprawić. Przestudzone warzywa wymieszać z ryżem i posiekaną natką, farszem napełnić połówki ogórka. Sałatka podana w ogórku wygląda bardzo apetycznie. Można ją zaserwować np. na przyjęciu. Wtedy jednak lepiej podzielić ogórek na mniejsze kawałki. By farsz nie wypadał, na spód ogórka można nałożyć trochę twarożku.
Źródło: Przyjaciółka