Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag miodu
- 15 dag brązowego cukru
- 12 dag masła
- 5 łyżek ciemnego kakao
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- łyżeczka mielonego kardamonu
- 3 jajka
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
Do przełożenia:
- 20 dag powideł owocowych
- słoiczek konfitury z płatków róży
Na polewę czekoladową:
- pół szklanki kremówki 36%
- 2 tabliczki deserowej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatki:
- 10 dag rodzynek
- 10 dag skórki pomarańczowej
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag orzechów laskowych
- 10 dag migdałów
- 10 dag śliwek kalifornijskich
Przygotowanie:
1. Miód gotuj z brązowym cukrem, masłem i kakao na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą.
2. Dodaj przyprawę do pierników oraz kardamon.
3. Ostudź masę, wymieszaj z jajkami.
4. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą.
5. Wymieszaj z 3/4 posiekanych bakalii.
6. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Piecz 30–45 min w temp. 180 stopni.
8. Po upieczeniu przetnij ciasto na pół, przełóż powidłami utartymi z różą.
9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietaną, kakao i cukrem pudrem.
10. Piernik polej masą czekoladową i posyp z wierzchu resztą bakalii.
Przepis z "Pani domu"