Pieczywa świata

Nam słowo chleb kojarzy się z wyrośniętym bochenkiem, Hindusom z płaskim plackiem, a Turkom ze słodkim ciastem z dodatkiem rodzynek.
 
Chleb w większości kuchni świata stanowi podstawę pożywienia. Jednak okazuje się, że pod tą nazwą często kryje się pieczywo niczym nie przypominające polskiego - ani formą, ani smakiem. Wynika to oczywiście z różnych tradycji oraz upodobań.

Niektórzy lubią delikatne w smaku bułki, inni - pieczywo ciężkie, pełnoziarniste, wyraziste, jeszcze inni chrupiące podpłomyki. Wszystkie te wypieki są bardzo smaczne. Dlatego warto po nie sięgnąć od czasu do czasu, chociażby po to, by urozmaicić smak codziennych kanapek. Rozejrzyj się więc po półkach piekarni i delikatesów.

Czy wiesz, że...
- Pierwszy chleb najprawdopodobniej upieczono z nasion dzikich traw. Pszenny pojawił się około 9 tysięcy lat temu.
- Początkowo bochenki chleba wypiekano na gorących kamieniach. Były twarde i niezbyt smaczne. Dopiero kiedy odkryto zakwas (ok. 500 lat temu), pieczywo stało się pulchniejsze i smaczniejsze.
- Najstarszy, znaleziony na Krecie ślad chleba pochodzi z IV w p.n.e.

Co gdzie jedzą
- Bagietka
- typowe francuskie pieczywo. Długie bułki o chrupiącej skórce i puszystym miękiszu. Bardzo szybko tracą świeżość. Podaje się je do sałatek, zup, na przystawkę z pastami, masłem.
- Ciabatta - pochodzi z Włoch. Robi się ją z mąki pszennej i żytniej. Może mieć formę prostokątnych chlebków lub małych bułeczek. Ma puszysty środek. Doskonała na grzanki.
- Focaccia - pieczywo popularne we Włoszech. To płaski prostokąt lub krążek z ciasta przypominającego to na pizzę. Focaccię jada się na przekąskę lub jako lekki posiłek.
- Pita - wywodzi się z Grecji, ale jest też popularna w kuchni arabskiej i tureckiej. To płaski, dwuwarstwowy chlebek. Po przecięciu napełnia się go pieczonym mięsem, warzywami i sosem.
- Pumpernikiel - westfalski ciemny chleb z mąki żytniej, lekko zakwaszony. Gotuje się go na parze, a potem długo piecze, przez co ma zwartą konsystencję i wyrazisty lecz łagodny smak. Doskonały do kanapek z ostrymi dodatkami.
- Svartbröd - skandynawski czarny chleb. Okrągły i płaski, słodki w smaku.
- Maca - cienkie, chrupkie pieczywo jadane przez Żydów w święto Paschy. Wypiekane jest z niekwaszonego i niesolonego ciasta. Można ją dodawać do wielu potraw - w całości lub pokruszoną.
- Chleb turecki - z mąki pszennej, słodki, z dodatkiem miodu i rodzynek.
- Chapati - chleb hinduski; płaski, okrągły, zwykle niezakwaszony, z mąki pszennej - razowej, białej lub mieszanej. Piecze się go na gorącej blasze.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)