Składniki:
- 1,5 kg piersi indyka
- 10 dag kabanosów
- 10 dag gotowanej szynki
- 2 kromki pumpernikla
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- 4 łyżki posiekanej natki
- 5 dag sera
- łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
- W umytym mięsie za pomocy długiego noża natnij głęboką kieszeń. Pierś z indyka natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem.
- Kabanosy, szynkę i pumpernikiel pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej połowę oleju i przesmaż cebulę, czosnek, kabanosy, szynkę oraz pumpernikiel. Ostudź, wymieszaj z jajkiem, startym serem i natką. Pierś z indyka nadziej farszem, zepnij otwór wykałaczkami. Obsmaż na reszcie oleju, przełóż do brytfanny, polej szklanką wody i piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.