Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki pszennej
- 25 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z 1 cytryny
- aromat rumowy
- 70 dag śliwek
Na cynamonową kruszonkę:
- po 10 dag mąki, cukru i masła
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatki:
- tłuszcz
- tarta bułka do formy
Przygotowanie:
- Składniki kruszonki posiekaj, krótko zagnieć i zlep w kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki.
- Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem wyciśniętym z cytryny i otartą z niej skórką utrzyj na puch. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno żółtka i aromat rumowy, a potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.
- Dużą tortownicę wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Ciasto wlej do formy. Ułóż na wierzchu połówki wydrylowanych śliwek skórką do dołu. Na wierzchu rozkrusz kruszonkę.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz około 50 minut. Przestygnięte posyp cukrem pudrem.