Składniki:
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany 12 proc.
- 5 dag czekolady
- 20 dag masła
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag daktyli
- 5 dag kandyzowanego imbiru
Przygotowanie:
1. Jajka utrzyj z cukrem.
2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz śmietanę, roztopioną czekoladę i masło.
3. Dokładnie zmiksuj.
4. Bakalie posiekaj, wymieszaj z łyżką mąki.
5. Dodaj bakalie do ciasta, połącz.
6. Foremkę 15 x 25 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką. Przełóż do niej ciasto.
7. Piecz ok. godzinę w 180°C.
8. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Przepis z "Poradnika domowego"