Składniki:
- 50 dag makaronu spaghetti
- 2 mięsiste pomidory
- 2 serki topione z ziołami (każdy po 10 dag)
- 1/2 szklanki kremówki
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Pomidory sparz, obierz i pokrój w dużą kostkę. W rondelku podgrzej śmietanę, dodaj pomidory, pokrojone serki topione, natkę, tymianek, sporo gałki muszkatołowej, pieprzu oraz szczyptę soli. Serek nie powinien cały się rozpuścić.
- Sos przelej do makaronu, wbij jajka i wymieszaj. Smaż na oleju, aż masa prawie się zetnie. Następnie patelnię zapiekaj pod grillem w piekarniku, by danie nabrało rumianego koloru.