Libijski pikantny dip dyniowy

Podaje się go z pieczywem i pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami.
/ 05.04.2005 12:23
 
Składniki (6-8 porcji):

- 3-4 łyżki (45-60 ml) oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 5-8 ząbków czosnku, grubo posiekanych
- 675 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1-2 łyżeczki (5-10 ml) mielonego kminu
- 1 łyżeczka (5 ml) mielonej papryki
- 1/4-1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4-1/2 łyżeczki curry
- 75 g krojonych pomidorów z puszki lub pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów i 1-2 łyżki (15-30 ml) koncentratu pomidorowego
- 1/2-1 papryczka chili, posiekana, lub pieprz cayenne, do smaku cukier, do smaku sok z 1/2 cytryny lub do smaku sól
- 2 łyżki (30 ml) posiekanej kolendry, do przybrania

1. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć cebulę oraz połowę czosnku i smażyć, aż będą miękkie. Dodać dynię i smażyć pod przykryciem przez 10 minut, aż zacznie mięknąć.

2. Dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory i papryczka chili, doprawić cukrem i solą. Gotować bez przykrycia, aż płyn odparuje i dynia będzie miękka.

3. Następnie dynię rozgnieść na mniejsze kawałki i dodać pozostały czosnek. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Posypać posiekaną kolendrą i podawać o temperaturze pokojowej.

WARIANT
Dynię można zastąpić dowolną odmianą kabaczka.


Przepis pochodzi z książki Marleny Spieler "Kuchnia żydowska - 75 potraw na różne okazje", wyd. Siedmioróg, 2005



SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)