Niezobowiązujące, radosne, nieco nonszalanckie. Potrawy, które zawsze się udają, do tego sprawdzone towarzystwo i schłodzone białe wino.
Kukurydza z bazyliowym masłem
Zyskuje na smaku z sałatką z roszponki
- kukurydza w kolbach
- 1/2 kostki masła
- 1 pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz zielony
Masło wyjąć z lodówki nieco wcześniej, aby nie było twarde. Zioła i czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Kukurydzę obgotować w osolonej wodzie, odsączyć i kłaść na rozgrzany grill. Piec ze wszystkich stron na rumiano. Pod koniec pieczenia na każdą kukurydzę położyć kawałek masła.
Talerz 74 zł, Villeroy & Boch. Podkładka pod talerz 49 zł, Instytut Tworzenia Dobrych Nastrojów SIA. Grill okrągły inox 248 zł, Leroy Merlin
Warzywne szaszłyki
Do ryby i mięsa, świetnie smakują ze świeżą bagietką
- dowolne warzywa, np. cukinia, papryka, pomidory
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z jednej cytryny
- pieprz, sól
Warzywa umyć, oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Czosnek rozetrzeć z solą na miazgę, dodać miód, olej, sos sojowy i sok cytrynowy. Warzywa nadziać na patyczki i posmarować sosem, używając pędzla. Doprawić solą i pieprzem. Kłaść na rozgrzany ruszt i piec ze wszystkich stron.
Pomarańcze z sosem waniliowym
Cudowne zwieńczenie przyjęcia pod gołym niebem
- 3 pomarańcze
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 40 g masła
- 1 łyżka likieru cointreau
na sos:
1 szklanka mleka, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki masła, laska waniliowa
W rondelku zagotować mleko z rozciętą wzdłuż laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko, cały czas mieszając. Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą, postawić na ogniu i ubijać trzepaczką na parze do momentu, aż sos zgęstnieje. Do sosu dodawać po kawałku miękkie masło, cały czas dokładnie mieszając. Zdjąć z ognia. Mieszając, lekko wystudzić.
Pomarańcze umyć, pokroić w plastry grubości 2 cm. Masło roztopić i pędzelkiem posmarować nim pomarańcze ze wszystkich stron. Posypać cukrem pudrem i kłaść na rozgrzany grill. Piec z obu stron po 5 minut. Podawać gorące, polane likierem cointreau i sosem waniliowym.
Miski białe 173 zł/szt., Villeroy & Boch Szklanki 129 zł/6 szt., Instytut Tworzenia Dobrych Nastrojów SIA
Dorada z rusztu
Danie proste, lecz niebanalne
- po jednej rybie na osobę
- kilka ząbków czosnku
- kilka liści laurowych świeżych lub wcześniej namoczonych w wodzie
- 2-3 cytryny
- sól
Rybę oczyścić, natrzeć solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obłożyć cząstkami cytryny i liśćmi laurowymi. Piec na ruszcie 6-7 minut z każdej strony. Podawać z sałatką z pomidorów.
Ruszt do pieczenia ryb 4,95 zł/szt., Leroy Merlin
Potrawy, tekst, stylizacja: Beata Lipov
Zdjęcia: Lubomir Lipov