Składniki:
- 25 dag kleistego ryżu
- 3 i 1/4 szklanki bulionu
- 10 dag tartego parmezanu
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- szczypta kurkumy
- sól
- biały pieprz
- mąka, jajko i bułka tarta do panierowania
- olej
Przygotowanie:
- Ryż opłucz, przełóż do garnka, zalej bulionem, wsyp szczyptę kurkumy, soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj masło i parmezan. Ostudź. Połącz ryż z jajkami, mąką i posiekaną natką.
- Z masy uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż w głębokim oleju na złoty kolor. Podawaj jako samodzielne danie z sałatką pomidorową lub jako dodatek do sznycli cielęcych lub kotletów drobiowych.