Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego na kleisto ryżu
- 2 łyżki masła
- cebulka
- 1/2 papryki czerwonej
- 20 dag szpinaku mrożonego w liściach
- 1–2 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sos:
- szklanka
- jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 pęczka koperku
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Na maśle przesmaż posiekaną cebulkę i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dodaj rozmrożony szpinak i duś razem 3 min. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Połącz z ryżem i jajkiem. Wyrób na kleistą masę. Zwilżonymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na kratce do gotowania na parze i gotuj 5 min.
- Składniki sosu połącz, dopraw. Kulki podawaj z sosem, np. do pieczonego kurczaka.