Kule szpinakowo-ryżowe

Idealne jako dodatek do obiadu!
/ 26.09.2013 04:13
DRUKUJ PRZEPIS
Kule szpinakowo-ryżowe Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 275 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanego na kleisto ryżu
  • 2 łyżki masła
  • cebulka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 20 dag szpinaku mrożonego w liściach
  • 1–2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • szklanka
  • jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 pęczka koperku
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Na maśle przesmaż posiekaną cebulkę i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dodaj rozmrożony szpinak i duś razem 3 min. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  2. Połącz z ryżem i jajkiem. Wyrób na kleistą masę. Zwilżonymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na kratce do gotowania na parze i gotuj 5 min.
  3. Składniki sosu połącz, dopraw. Kulki podawaj z sosem, np. do pieczonego kurczaka.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA