Składniki:
- 50 dag mąki
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- sól
Farsz:
- 40 dag kiszonej kapusty
- 5 dag suszonych grzybów
- cebula
- 10 dag startego sera
- 2 łyżki oleju
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz
oraz:
- jajko
- łyżka kminku
Przygotowanie:
- Grzyby zalej 400 ml wody, mocz 4 godz., gotuj 10 min, posiekaj. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i pokrojoną kapustę. Wlej wywar z grzybów. Dodaj przyprawy. Duś 45 min. Odparuj i ostudź. Wyjmij listki, dodaj starty ser.
- Składniki na ciasto posiekaj, zagnieć, chłodź 30 min. Rozwałkuj, pokrój na kwadraty. Ułóż na nich porcje nadzienia, zlep pierogi. Posmaruj jajkiem i posyp kminkiem. Piecz 20 min (180 st.).