Składniki:
Na knedelki:
- pół szklanki kremówki
- 4 dag masła
- 7,5 dag mąki
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na sos owocowy:
- szklanka mrożonych jagód, malin lub czerwonej porzeczki
- szklanka ubitej kremówki
- cukier waniliowy
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto parzone. W garnku zagotuj wodę z odrobiną cukru. Łyżkami maczanymi we wrzątku formuj kuleczki i kładź do wody. Gotuj około 5 minut. Wyjmij na talerz .
- Owoce rozmroź i lekko ugnieć. Kremówkę dobrze ubij z cukrem waniliowym. Wymieszaj z owocami.
- Kluseczki wyłóż na talerze. Polej sosem owocowym Posyp cynamonem i podawaj.