Składniki:
- 30 dag kapusty kiszonej
- mała cebula
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kapustę zalej wodą tak, aby poziom wody przekraczał o 0,5 cm poziom kapusty. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż woda się wygotuje. Ugotowaną kapustę lekko przestudź, dodatkowo odciśnij, pokrój. Cebulę drobno posiekaj, zrumień na łyżce oleju, dodaj do kapusty wraz z orzechami.
- Z mleka, mąki, jajka sporządź ciasto konsystencji gęstej śmietany, dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu. Kapustę wymieszaj z ciastem. Na rozgrzanym oleju z przygotowanej masy usmaż małe placuszki. Podawaj z surówką z kapusty kiszonej, ogórka kiszonego i świeżej kolorowej papryki.