► To najlepsza pora na sadzenie drzewek owocowych "z gruntu" (te kupowane w doniczkach można sadzić przez cały sezon, ale są droższe). Drzewka powinny mieć ponad 120 cm wysokości, co najmniej 4 korzenie o długości powyżej 20 cm i prosty pień, którego średnica mierzona około 30 cm od nasady korzeni, nie powinna być mniejsza niż 1,2 cm.
► Piscja, salwinia czy hiacynt wodny są wrażliwe na mróz. Trzeba je przenieść do domowego akwarium – przez zimę trochę zmarnieją, ale wiosną szybko odzyskają dobrą formę. Jeśli mamy płytkie oczko, do akwarium trzeba przeprowadzić także rybki.
► Możesz przygotować sadzonki porzeczek. Obetnij sekatorem pędy o długości około 25 cm i usuń wierzchołki. Zimą przechowaj gałązki w piwnicy w skrzyni z wilgotnym piaskiem – wiosną wysadzisz je do gruntu.
► Usuń z drzew porażone pleśnią lub chorobami gałęzie i resztki owoców oraz tzw. mumie (zeschnięte owoce). By nie przeniosły chorób na zdrowe drzewa najlepiej je spalić.
► Zbierz ostatnie cukinie, kabaczki i ogórki, a także pomidory – nawet jeśli są jeszcze zielone – dojrzeją same.