Hiszpańskie churros

Hiszpańskie churros - idealne śniadanie na słodko!
/ 04.09.2012 16:52
DRUKUJ PRZEPIS
Hiszpańskie churros fot. Fotolia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder
Przygotowanie:
  1. W średnim garnku wymieszaj wodę, masło, cukier i sól, a następnie zagotuj. Przesiej mąkę do garnka i dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia. Ubij masę mikserem, stopniowo dodając po jednym jajku.
  2. Przełóż ciasto do woreczka do wyciskania z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 175°C. Wyciskaj paski ciasta bezpośrednio na patelnię. Smaż po 2 minuty z każdej strony - w tym czasie ciastka powinny nabrać złocistobrązowego koloru.
  4. Papierowymi ręcznikami odsącz nadmiar tłuszczu.
  5. Gotowe hiszpańskie churros posyp cukrem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA