Składniki:
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 150 g mąki
- szczypta soli
- 3 jaja
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
- W średnim garnku wymieszaj wodę, masło, cukier i sól, a następnie zagotuj. Przesiej mąkę do garnka i dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia. Ubij masę mikserem, stopniowo dodając po jednym jajku.
- Przełóż ciasto do woreczka do wyciskania z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 175°C. Wyciskaj paski ciasta bezpośrednio na patelnię. Smaż po 2 minuty z każdej strony - w tym czasie ciastka powinny nabrać złocistobrązowego koloru.
- Papierowymi ręcznikami odsącz nadmiar tłuszczu.
- Gotowe hiszpańskie churros posyp cukrem.