600 r.: Majowie stworzyli najwcześniejsze znane plantacje kakao: cenne dobro wykorzystywane jako środek płatniczy, miara do obliczeń oraz surowiec do wyrobu napoju zwanego xocoatl.
1200 r.: Aztekowie podbili lud Majów i nałożyli na niego daniny spłacane nasionami kakao. Kakao stało się napojem z wyboru na cesarskim dworze Montezumy, gdzie aromatyzowano je wanilią.
1492 r.: Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę – a także nasiona kakao! Zabrał je ze sobą na hiszpański dwór króla Ferdynanda, lecz ich smaku nie uznano tam za szczególnie przyjemny.
1519 r.: W okresie podboju Meksyku hiszpański podróżnik Cortez był pierwszym Europejczykiem, który skosztował czekolady. Zrozumiał, że kakao to cenny towar i stworzył pierwszą plantację: jest to pierwszy przykład uprawy eksportowej.
1528 r.: Cortez przywiózł do Hiszpanii narzędzia do sporządzania kakao. Hiszpanie stosowali receptury Azteków, lecz dodawali do nich chilli i korzenie, gdyż napój był nadal zbyt gorzki.
Data, w której zaczęto dodawać do napoju cukru, nie jest pewna.
Hiszpańska arystokracja zaczęła delektować się kakao znacznie częściej i z czasem zaczęto podawać je na ciepło z cynamonem i wanilią.
1615 r.: Kakao dociera do Francji i staje się modnym napojem.
Koniec XVII w.: Kakao dociera do Belgii, Niemiec i Szwajcarii, a niedługo potem do Austrii i Włoch.
1795 r.: Dr Joseph Fry z Bristolu był pierwszym Brytyjczykiem wytwarzającym czekoladę w dużych ilościach, stosując silnik parowy do mielenia ziarna.
1828: Holenderski producent czekolady C.J. Van Houten wynalazł maszynę, która wyciskała z nasion masło kakaowe, dzięki czemu uzyskiwano więcej płynu i napój o przyjemniejszym smaku.
1875: Szwajcar Daniel Peter dodał do czekolady skondensowane mleko i stworzył mleczną czekoladę w formie stałej przeznaczoną do jedzenia.
1879: Szwajcar Rodolphe Lindt wynalazł oryginalną metodę rafinowania czekolady. Proces Lindta znany jest jako „conching” lub „rafinacja konchowa”. Narodziła się ciemna czekolada o tak wysokiej jakości, że zupełnie nie przypominała już xocoatl.
Historia Lindt & Sprüngli
SPRÜNGLI
Początki
Aby sięgnąć korzeni Lindt & Sprüngli, musimy cofnąć się do roku 1845, kiedy to David Sprüngli, właściciel sklepu ze słodyczami w Zurychu, postanowił otworzyć wraz ze swoim synem Rudolfem zakład produkcji czekolady. Mały budynek w starej części miasta wystarczył jedynie, aby pomieścić piec i ręczny młynek; to jednak wystarczyło do produkcji stałej czekolady. W 1859 r. Rudolf Sprüngli poszedł w ślady ojca i otworzył nowy sklep ze słodyczami w Paradeplaz, w eleganckiej części miasta, gdzie rozpoczął sprzedaż czekolady własnego wyrobu. Cieszyła się takim powodzeniem, że w 1870 r. rozszerzył produkcję i otworzył nową wytwórnię koło stacji kolejowej. W 1892 r. Rudolf postanowił przejść „na emeryturę” i podzielić firmę między dwóch synów. Robert prowadził sklepy ze słodyczami, a Rudolf zajmował się produkcją czekolady.
LINDT
Lindt; wynalazca procesu conching
Tymczasem Rodolphe Lindt, syn chemika z Berna, jako pierwszy wynalazł nowatorski system zwany „conching”, który zbudował w budynku zniszczonym przez pożar, gdzie rozpoczął produkcję czekolady. Wynalazek conchingu uważa się za najważniejsze odkrycie w dziejach czekolady, jaką znamy obecnie. Rodolphe Lindt jest w istocie znany jako ojciec „ciemnej” czekolady, pierwszej czekolady, która miała tę właściwość, iż powoli topiła się w ustach i zapewniała podniebieniu niemal niebiańską symfonię doznań.
To ze względu na ten wynalazek i jego wyniki Rudolf Sprüngli przejął w 1899 r. fabrykę czekolady Lindt w Bernie, tworząc firmę Lindt & Sprüngli, która stanowi podstawę dzisiejszego koncernu produkcyjnego w Kilchberg nad brzegami Jeziora Zurychskiego.
LINDT & SPRÜNGLI
Od tego czasu firma Lindt & Sprüngli produkuje czekoladę z tą samą pasją i dbałością o jakość, początkowo w Szwajcarii, a następnie od lat czterdziestych dwudziestego wieku dzięki swym licencjobiorcom, objęła swym zasięgiem całą Europę, by w latach siedemdziesiątych stać się firmą międzynarodową i liderem rynku czekolady najwyższej jakości.
OD 150 LAT: TA SAMA PASJA DLA CZEKOLADY
Pasja i troska, z jaką Maitres Chocolatiers z firmy Lindt dobierają najlepsze składniki i wytwarzają czekoladę jest taka sama jak ta, dzięki której Rodolphe Lindt i Rudolf Sprüngli 150 lat temu rozpoczynali produkcję pierwszej prawdziwej czekolady i dzięki której udało im się przekształcić ziarno kakaowe w harmonijną i urzekającą przyjemność uwodzącą wszystkie pięć zmysłów.
LINDT & SPRÜNGLI S.P.A., WŁOSKIE REALIA
Historia czekolady Lindt we Włoszech rozpoczyna się od założenia w 1909 r. fabryki słodyczy Bulgheroni Spa, która w 1947 r. rozpoczęła produkcję czekolady na podstawie umowy licencyjnej z Lindt & Sprüngli w Zurychu.
Nieprawdopodobna aktywność włoskiego producenta doprowadziła do budowy nowego zakładu w 1984 r. o powierzchni 34.000 m2, który zatrudnia obecnie około 650 osób. W 1992 r. zbudowano nowy magazyn we wspólnocie Cassano Magnago przy trasie Mediolan - Varese, stanowiący obecnie firmowe centrum dystrybucji i miejsce przeznaczone do magazynowania wyłącznie produktów Lindt, w którym można nabywać wyroby cukiernicze tej marki. W następnym roku Bulgheroni Spa została wykupiona przez Lindt & Sprüngli, dzięki czemu wszyscy zatrudnieni stali się pracownikami dziewięciu największych światowych fabryk produkujących produkt, który tak bardzo przypomina pokarm bogów - czekoladę Lindt.