Składniki:
Na ciasto:
- 5 dag drożdży
- 50 dag mąki tortowej
- szklanka mleka
- 10 dag cukru
- 1/2 szklanki oleju
- cukier wanilinowy
- 4 żółtka
Na masę makową:
- puszka gotowej masy makowej
Przygotowanie:
Chcesz przyrządzić na święta nietypowe ciasto z makiem? Ta gwiazda makowa z pewnością będzie smakować wszystkim!
- Żółtka ubij na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Drożdże pokrusz, zalej ciepłym mlekiem, dodaj 1/2 szklanki mąki, odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut. Postaw w ciepłym miejscu. Uważaj, aby mleko nie było zbyt gorące - zabije drożdże.
- Do żółtek dodaj zaczyn.
- Ciągle miksując, dodaj olej, porcjami wsypuj mąkę.
Ciasta z makiem - 25 przepisów
- Ciasto przełóż na blat, zagnieć, odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek.
- Wytnij z niego 2 identyczne koła (np. za pomocą miski).
- Jeden placek posmaruj masą makową.
- Przykryj drugim plackiem.
- Na środek koła utworzonego z placków postaw do góry szklankę.
- Pokrój ciasto na równe trójkąty, zaczynając od środka, czyli krawędzi naczynia. Liczba powstałych trójkątów powinna być parzysta.
- Chwyć po 2 trójkąty i wywiń je pod spód 2 razy, końce zlepiając razem. Tak powstanie ramię gwiazdy.
- Zrób to samo z pozostałymi trójkątami.
- Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.