Gniazdka warzywne z zapiekanego purée - przepis

Purée nie mieszaj zbyt długo z gorącym mlekiem, ponieważ zrobi się gumowate.
/ 03.01.2013 10:11
DRUKUJ PRZEPIS
Gniazdka warzywne z zapiekanego purée - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • pół selera
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • 10 dag startego ostrego sera
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • po pół strąka kolorowych papryk
  • 10 dag różyczek brokułów
  • zioła prowansalskie
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki i seler obierz, opłucz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź. Zmiel lub rozgnieć. Wymieszaj z masłem, dopraw gałką i białym pieprzem. Energicznie mieszając, dolej stopniowo gorące mleko. Przerwij mieszanie, gdy purée będzie gładkie i puszyste. Włóż je do szprycki cukierniczej i wyciśnij rozetki do papierowych foremek.
  2. Do środka każdej porcji purée wciśnij pomidorek koktajlowy, paseczek kolorowej papryki i zblanszowaną różyczkę brokułu. Wierzch posyp tartym ostrym serem oraz ziołami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj na rumiano 10–15 minut.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA