Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- pół selera
- ok. 1,5 szklanki mleka
- 5 dag masła
- 10 dag startego ostrego sera
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- po pół strąka kolorowych papryk
- 10 dag różyczek brokułów
- zioła prowansalskie
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki i seler obierz, opłucz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź. Zmiel lub rozgnieć. Wymieszaj z masłem, dopraw gałką i białym pieprzem. Energicznie mieszając, dolej stopniowo gorące mleko. Przerwij mieszanie, gdy purée będzie gładkie i puszyste. Włóż je do szprycki cukierniczej i wyciśnij rozetki do papierowych foremek.
- Do środka każdej porcji purée wciśnij pomidorek koktajlowy, paseczek kolorowej papryki i zblanszowaną różyczkę brokułu. Wierzch posyp tartym ostrym serem oraz ziołami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj na rumiano 10–15 minut.