Robert Sowa to miłośnik dobrego jedzenia i pasjonat futbolu. Na co dzień mistrz kuchni w ekskluzywnym warszawskim hotelu Jan III Sobieski, od piłkarskiego święta jest kucharzem naszej narodowej reprezentacji w piłce nożnej. Na tegoroczny mundial – kolejną kontrowersyjną decyzją trenera Pawła Janasa – co prawda nie pojedzie, ale nikt lepiej od niego nie zna kulinarnych upodobań naszych chłopaków. Przyrządza im to, co najbardziej lubią, a zarazem służy ich kondycji i zdrowiu.
Maciej Żurawski
Napastnik, 30 lat. W reprezentacji rozegrał 49 meczów i strzelił 15 goli. W 2002 i 2004 r. był królem strzelców polskiej ligi. Od lata 2005 r. gra w Celtic Glasgow, z którym zdobył mistrzostwo i Puchar Szkocji. Wcześniej grał w Wiśle Kraków, Lechu Poznań i Warcie Poznań.
Indyk z sosem
Składniki: 60 dag fileta z indyka, olej, 20 dag borówek, 3 łyżki miodu, po 50 ml czerwonego wina i winiaku, 4 gruszki z syropu, 4 łyżki masła, 50 dag gotowanych ziemniaków, 2 łyżki śmietany, natka, sól, pieprz
Mięso pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem (można obtoczyć w sezamie lub pestkach słonecznika), usmażyć na oleju n borówki poddusić na patelni z miodem, winem i winiakiem, aż odparuje płyn n pokrojone gruszki przesmażyć na 2 łyżkach masła n ugotowane ziemniaki zmiksować z pozostałym masłem, śmietaną i posiekaną natką n mięso układać na purée, podawać z sosem borówkowym i gruszkami.
Jacek Krzynówek
Pomocnik, 30 lat. W reprezentacji Polski zadebiutował w 1998 r. Na co dzień gra w niemieckim klubie VFL Wolfsburg.
Wstążki
Składniki: 50 dag makaronu wstążki, 6 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, pół słoiczka suszonych pomidorów, rukola, sól, pieprz, łyżka prażonych orzeszków pinii, parmezan, pomidorki koktajlowe
Makaron ugotować al dente n na oliwie podsmażyć czosnek, posiekaną natkę i pokrojone pomidory n dodać makaron, porwaną rukolę, przyprawić n skropić oliwą z pomidorów, posypać orzeszkami, parmezanem i pieprzem, udekorować pokrojonymi pomidorkami.
Euzebiusz Smolarek
Pomocnik, 25 lat. Syn piłkarza. W reprezentacji od 2002 r. Zawodnik Borussii Dortmund.
Makaron z pesto
Składniki: 10 dag świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki uprażonych orzeszków pinii, 4 łyżki startego parmezanu, 12 łyżek oliwy, sól, pieprz, 60 dag makaronu wstążki
Zmiksować posiekaną bazylię, czosnek, orzeszki i parmezan, na koniec dodać oliwę z oliwek, przyprawić do smaku n makaron ugotować al dente z odrobiną oliwy z oliwek n pod koniec gotowania odlać wodę, pozostawiając jej niewielką ilość n do gotującego się makaronu dodać sos, garnek zestawić z ognia, sos dokładnie wymieszać z makaronem.
Renata Rowicka
fot. B. Połatyńska