Adios pomidory

Czerwone albo żółte. Podłużne i okrągłe. Aromatyczne, słodkie. Pomidory o żadnej porze roku nie smakują tak, jak teraz.
/ 20.06.2007 09:12



Czerwone albo żółte. Podłużne i okrągłe. Aromatyczne, słodkie. Pomidory o żadnej porze roku nie smakują tak, jak teraz.


Podkładki pod talerze 39,90 zł; półmisek 95,90 zł; zielone kieliszki 24,90 zł/szt., solniczka i pieprzniczka 99,90 zł; miseczka 44,90 zł, Fryderyk Gallery. Talerze, sztućce, świeczniki, własność prywatna


MARYNOWANE W OLIWIE
Do makaronu, bagietki, na kanapkę

- 4 kg mięsistych drobnych pomidorów
- oliwa z oliwek
- zioła
- czosnek
- ewentualnie oliwki


Pomidory poprzekrawać na pół, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 100 st. C. Po godzinie temperaturę można nieco obniżyć. Drzwiczki piekarnika pozostawić uchylone, by woda mogła odparować, i suszyć pomidory 5-6 godzin. Długość suszenia zależy od wielkości pomidorów. Wysuszone pomidory układać w wysterylizowanych słoikach, na przemian z czosnkiem, ziołami i oliwkami. Zalać oliwą, zamknąć słoiki i zostawić przynajmniej na dwa tygodnie, aby smaki "się przegryzły".




TARTA Z SERAMI I TYMIANKIEM
Tymianek podkreśla smak słodkich pomidorów

- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 200 g pomidorów koktajlowych
- 150 g sera koziego
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego
- puszka anchois
- kilka gałązek tymianku
- 3 łyżki oliwy
- 1 mała ostra papryczka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku


Ciasto rozmrozić, pokroić na kwadraty o boku 10 cm i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Pomidory i ser pokroić, ułożyć na cieście. Dodać anchois. Przygotować sos z oliwy wymieszanej z roztartym czosnkiem, z dodatkiem suszonego tymianku i drobno posiekanej papryczki. Gotowe tarty wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C i piec ok. 15 minut, nie otwierając drzwiczek. Podawać udekorowane gałązkami świeżego tymianku.



Z MOZZARELLĄ
Niezawodna klasyka

- opakowanie mozzarelli
- 2 dojrzałe pomidory
- kilka liści bazylii
- oliwa z oliwek


Ser odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Pokroić także pomidory i ułożyć na przemian na talerzu. Skropić oliwą, posypać bazylią. Podawać z grzankami natartymi czosnkiem.


Talerz biały „365+”, 19,99 zł/szt.; sztućce Skymta 69,95 zł/kompl. dla 6 osób, Ikea



Z KUSKUSEM I MIĘTĄ
Znakomite jako przekąska lub dodatek do pieczonego drobiu

- 6 pomidorów średniej wielkości, np. odmiany żółtej
- kilka liści świeżej mięty lub łyżeczka suszonej
- kilka liści kędzierzawej zielonej pietruszki
- sok z połowy limonki i 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zielony pieprz, sól.


Kuskus wymieszać z drobno posiekanymi ziołami. Dodać sok i skórkę z limonki, oliwę. Wymieszać, doprawić pieprzem. Pomidory wydrążyć, napełnić kuskusem i podawać.



Talerz 19,99 zł, Ikea



SAŁATKA Z KOZIM SERKIEM
Cudownie smakuje ze świeżą oliwkową ciabatą

- opakowanie koziego serka twarogowego
- 3 łyżki drobno posiekanych ziół
- garść sałaty roszponki
- 2 dojrzałe pomidory
- biały pieprz
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- kilka młodych dymek


Serek uformować w walec, obtoczyć w grubo zmielonym białym pieprzu i ziołach, owinąć folią spożywczą i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu odwinąć z folii i pokroić w plastry. Pomidory pokroić w cząstki, cebulkę w plasterki. Połączyć składniki sałatki, dodać plastry sera. Skropić oliwą i kilkoma kroplami octu.


Biała miseczka 44,90 zł/szt., Fryderyk Gallery



Potrawy, tekst, stylizacja: Beata Lipov
Zdjęcia: Lubomir Lipov

Redakcja poleca

REKLAMA