5 zasad udanych zapasów

Co należy przygotować i jak trzeba to zrobić, by przetwory przetrwały jakiś czas...
/ 25.09.2007 15:29
1. Ze zdrowych warzyw i owoców – przetwory przygotowuj tylko z najwyższej jakości owoców i warzyw. Nie przerabiaj obitych, nadpsutych, przejrzałych lub niedojrzałych. Z niesmacznego surowca nie otrzymasz pełnowartościowego produktu. Pamiętaj też, że lepiej wyrzucić jedno nadpsute jabłko niż potem cały słoik marmolady.

2. Dokładnie umyj i osusz – przeznaczone na przetwory warzywa i owoce najpierw umyj,
a potem osusz. A to dlatego, że w wodzie znajdującej się na ich powierzchni mogą być bakterie, które powodują psucie się gotowych przetworów.

3. Idealnie czyste słoiki – słoiki i butelki najpierw dokładnie umyj i wypłucz, a potem wypraż w piekarniku (10–15 min w ok. 150ŃC). Dzięki temu zniszczysz drobnoustroje, które mogą znajdować się na ich ściankach i później być przyczyną psucia się przetworów. Wyprażyć powinnaś też pokrywki. Te od słoików typu twist włóż na kilka minut do już stygnącego piekarnika (temperatura ok. 100ŃC). Inaczej zniszczysz gumową warstwę uszczelniającą.

4. Trzymaj się receptury – nie zmieniaj proporcji składników podanych w przepisie. Dodatek soli, cukru czy octu zawsze jest tak wyliczony, by uniemożliwić rozwój drobnoustrojów, a tym samym zapewnić przetworom trwałość.

5. Zapasteryzuj – pasteryzowanie, czyli ogrzewanie napełnionych i zamkniętych słoików przez 15–30 min (w zależności od wielkości słoika) w wodzie o temperaturze ok. 100ŃC, zwiększa szansę na to, że się nie zepsują.

Źródło: Przyjaciółka

Redakcja poleca

REKLAMA