"Zdrowie od kuchni"

"Zdrowie od kuchni"
Przyczyną wielu dolegliwości jest nieodpowiednio dobrana dieta.
/ 01.04.2008 16:05
"Zdrowie od kuchni"
„Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz.” – w tym przypadku Jan Kochanowski miał świętą rację.

    Co mówimy, gdy ktoś skończy posiłek? Na zdrowie. Lecz czy jesteśmy w stu procentach pewni, że zaserwowane danie rzeczywiście wyjdzie posilającemu się „na zdrowie”? Jest to niezwykle istotna kwestia w dzisiejszych czasach, w których nawet niewinny pomidor może ukrywać w sobie mnóstwo szkodliwych toksyn i pestycydów. Większość z nas nie wie bowiem co tak naprawdę je. A odpowiednio skomponowana dieta ma ogromne znaczenie. Pomaga bowiem unikać całego szeregu chorób – od alergii, przez łuszczycę po choroby układu krążenia, które są statystycznie najczęstszą przyczyną zgonów.
    Pożywienie wpływa na nas bardziej niż moglibyśmy przypuszczać. Często traktujemy je tylko jak źródło kalorii, bez których nie mielibyśmy energii na sprostanie wyzwaniom codziennego życia. Tymczasem pokarm jest jednym z największych szans i zagrożeń ludzkiego organizmu. Na niemal wszystko ma wpływ skład ilościowy i jakościowy naszych codziennych posiłków. W dużej mierze od naszej diety zależy, czy grozi nam zapadnięcie na raka, kamicę nerkową czy też pojawią się z wiekiem hemoroidy. Dzięki odpowiednim posiłkom możemy nie tylko uniknąć większości chorób, ale również wpłynąć na leczenie tych, które się już pojawiły. Zatem jedzmy „na zdrowie”.


Barbara Włodarczyk, "Zdrowie od kuchni", Studio Astropsychologii

Redakcja poleca

REKLAMA