Stolicą regionu jest Reims nad którym góruje gotycka katedra (wspaniale przedstawiona przez Clauda Moneta, najsłynniejszego bodaj francuskiego impresjonisty), a w której oknach podziwiać można wspaniałe witraże Chagalla (wielkiego XX-wiecznego francuskiego artysty).
Szampania położona jest 150 km od Paryża słynie z uprawy trzech szczepów winogron chardonnay, pinot noir i pinot meunier.
Niegdyś najlepsze królewskie winnice, zlokalizowane w pobliżu stolicy, międzynarodową sławę zawdzięczają wyjątkowemu winu – Szampanowi (Champagne).
To niezwykłe białe wino powstaje z kombinacji wspomnianych odmian winogron, a jego nazwa jest zastrzeżona (od 1911 roku) wyłącznie dla win pochodzących z tego regionu (Appellation d'origine contrôlée).
Szampan nie jest winem sztucznie nasyconym dwutlenkiem węgla, charakterystyczne bąbelki uzyskuje się w nim dzięki skomplikowanemu procesowi podwójnej fermentacji, który polega na przelaniu wstępnie przefermentowanego młodego wina do butelek, które są korkowane i pozostawiane pod lekkim kątem, do dojrzewania w temperaturze nie przekraczającej 5°C, przy czym butelki są systematycznie odwracane.
W zależności od ilości cukru użytego w procesie fermentacji wyróżniamy smak bardzo wytrawny (Brut intégral, Brut zéro), wytrawny (Brut), półwytrawny (Demi sec), półsłodki (Demi doux), słodki (Doux).
Najlepsze gatunki szampana takie jak Dom Pérignon dojrzewają w skalnych grotach (pozostałych po kopalni kredy).
Do najbardziej znanych marek należą oprócz wspomnianego Dom Pérignon także Veuve Clicquot, Pommery, Mercier, Ruinart, Krug oraz Cristal.
Produkcja roczna to ok. 350 mln butelek
Z ciekawostek: dwa najbardziej znane domy szampańskie Moët & Chandon (produkujący Dom Pérignon) oraz Krug należą do koncernu Louis Vuitton Moët Hennessy.
Perrier-Jouet firmy Pernod-Ricard to najdroższy seryjnie produkowany szampan świata, kosztuje 4166 euro za butelkę.
Za butelkę Dom Pérignon zapłacimy zaledwie ok. 600 zł
Zmitrek