Galaretek kolczasty (Pseudohydnum gelatinosum)

galaretek kolczasty
Dość pospolity grzyb saprofityczny. Jadalny, ale mało znany i rzadko zbierany.
/ 07.06.2010 11:53
galaretek kolczasty

Wygląd

Owocniki galaretka są początkowo językowate, później tworzą przyrośnięte bokiem kapelusze. Często są pozrastane ze sobą albo rosną dachówkowato. Osiągają rozmiary 1-15 cm szerokości i 0,6-2 cm grubości. Górna powierzchnia owocnika jest szorstka, zamszowa albo nawet brodawkowata. Hymenofor bardzo charakterystyczny - w postaci małych, szpiczastych kolców do 3mm dł..

Galaretki, jak wskazuje nazwa, mają konsystencję miękkiej, elastycznej galarety, koloru mlecznobiałego. Są wodniste, czasami lekko przeźroczyste, wysychając bardzo się kurczą. Można spotkać także owocniki koloru jasnoszarego lub fioletowo-brązowego, ciemnobrązowego. Zapach niewyczuwalny, smak lekko rybny.

Przeczytaj savoir-vivre grzybiarza 

Występowanie

Wyrasta najczęściej od lipca do listopada, ale także w innych okresach. Pojawia się na obumarłym drewnie drzew iglastych, rzadziej liściastych, najczęściej na starych pniakach i kłodach.

Grzyb pospolity, ale mało znany i nikłej wartości więc nie polecany do konsumpcji.

ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Owocniki galaretka kolczastego są jadalne. Można je sparzyć i zużyć do sałatki. Niektórzy amatorzy tego grzybka twierdzą, że galaretek przypomina w smaku ostrygi i jedzą je na surowo skropione tylko sokiem z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA