A skąd wziął się w niej zajączek? Z powszechnego przekonania, że zwierzątko to śpi z otwartymi oczami i jako pierwsze miało zobaczyć Zmartwychwstanie. Dziś ma do odegrania równie ważną rolę, bo w okresie świąt w wielu krajach przynosi słodkie, czekoladowe prezenty...
Radosne święta...
W krajach anglosaskich domownicy w Wielkanocny poranek obdarowują się specjalnie kupowanymi na tę okazję jajkami z czekolady, w których wnętrzu kryje się moc niespodzianek.
We Francji Wielkanoc to przede wszystkim święto czekolady. Jajeczka, kurczaki, dzwoneczki, króliczki, koszyczki – na wystawach sklepów specjalizujących się w sprzedaży czekoladowych słodyczy znajdziemy wszystkie możliwe cuda.
Niemcy słyną ze swojego uwielbienia dla wielkanocnego zajączka. Wykonane z białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady zdobią witryny niemieckich sklepów na wiele dni przed świętami.
Również w Belgii, słynącej ze swoich wyrobów czekoladowych, wszędzie można kupić najwymyślniej zdobione słodkie jajka, kurczaczki i zajączki.
Czekoladowe jajka są też głównym elementem świątecznej zabawy.
W niedzielny poranek, na dźwięk bijących kościelnych dzwonów dzieci rozpoczynają wielkie poszukiwanie ukrytych wcześniej przez ich rodziców w różnych zakamarkach domu i ogródka czekoladowych niespodzianek.
A wielkanocne turlanie jaj (dziś najczęściej czekoladowych) odbywa się w wielu europejskich krajach i nie tylko. Ten zwyczaj zaczerpnięty od Brytyjczyków jest kultywowany również w USA. Właśnie tam, na trawniku przed Białym Domem odbywają się najsłynniejsze i pokazywane przez wszystkie telewizje świata zawody toczenia jajek, w których biorą udział zarówno dzieci, jak i dorośli. Wszyscy bawią się jednakowo dobrze.
Korzeni zwyczaju obdarowywania się czekoladowymi jajkami należy doszukiwać się w pogańskich obrządkach ku czci bogini świtu - Eostre. Jej święto wypadało mniej więcej w tym samym czasie, co święto zmartwychwstania Jezusa, a niektóre związane z nim rytuały zostały wchłonięte przez chrześcijaństwo. Jajo było uważane za symbol płodności i odnowy życia w wielu kulturach. Już w IV wieku n.e. w Europie obdarowywano się ugotowanymi na twardo i ozdobionymi jajkami. Pierwsze dziecięce zabawki w kształcie jaja powstały w XVII wieku, a jajka z czekolady pojawiły się w XIX w.
…i zdrowe
Czekoladowe słodkości są nie tylko elementem świątecznej zabawy, ale mają również walory żywieniowe i zdrowotne.
Czekoladowe jajka i zajączki poprawią nastrój rodzinnych spotkań, ponieważ zawarta w czekoladzie fenylotylamina pobudza w organizmie produkcję endorfin, zwanych potocznie hormonami szczęścia.
Dlaczego jeszcze nie warto odmawiać sobie czekoladowych wielkanocnych słodyczy?
Zawierają one flawonoidy, naturalne roślinne przeciwutleniacze. Z przeprowadzonych badań wynika, że mają one działanie antynowotworowe, usprawniają pracę naczyń krwionośnych, opóźniają zmiany miażdżycowe, zapobiegając chorobom niedokrwiennym serca. Kilka kostek czekolady dziennie sprawia, że płytki krwi mają mniejszą tendencję do zlepiania się, co zapobiega zakrzepom. Czekolada zawiera też spore ilości białka, węglowodanów, składników mineralnych i witaminy z grupy B, a jej spożycie uzupełnia niedobory tych substancji w organizmie. Gorzka jej odmiana jest ponadto bogatym źródłem żelaza, fosforu i magnezu, które mają zbawienny wpływ na pamięć, wzmocnienie włosów i paznokci. Lekarze twierdzą, że kawałek czekolady po ciężkostrawnym posiłku zwiększa wydzielanie żółci, potrzebnej do strawienia tłuszczów. Naukowcy udowodnili, iż czekolada nie może być winiona za podniesienie poziomu cukru we krwi i nie ma też przyczynowego związku pomiędzy jej spożyciem a otyłością.
Warto o tym pamiętać gdy sięgamy po czekoladową słodycz - nie tylko w czasie świąt!
źródło: Materiały prasowe Polbisco