Ostatnio poznaliśmy polską i niemiecką tradycję wigilijną. Dziś dowiemy się o tym, jakie potrawy muszą znaleźć się na świątecznym stole w Szwecji. Święta Bożego Narodzenia w Szwecji podobnie jak w Polsce są świętami rodzinnymi. Jest to czas poświęcony rodzinnemu biesiadowaniu przy zastawionym stole.
Kolacja (raczej obiad) wigilijna rozpoczyna się już o godzinie 14.00. Na północy Szwecji potrawą wigilijną jest pieczeń z renifera a na południu gotowana szynka. Tradycyjnie Szwedzi zanurzają kawałki ciemnego chleba w garnku wypełnionym sosem i wieprzowiną. Jedną z potraw wigilijnych są pulpety. Należy pamiętać o tym, że Szwedzi podczas Świąt Bożego Narodzenia nie przestrzegają postu. Inne świąteczne smakołyki to ryżowa owsianka oraz ciasteczka.
Szwedzkie ciasteczka pieprzowe
Składniki:
- 1 łyżka płatków migdałowych,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki cytrusowej,
- 1/3 szklanki grubo posiekanych migdałów,
- 2/3 szklanki cukru,
- ½ szklanki jasnego syropu kukurydzianego,
- ¼ łyżeczki soli,
- 2/3 kostki pokrojonego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 ½ łyżeczki imbiru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżki cynamonu,
- 2 łyżeczki mielonych goździków.
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę, cynamon, goździki, imbir, proszek do pieczenia i sól do miski. Na małym ogniu roztop masło, cukier oraz syrop kukurydziany. Odstaw na 10 minut żeby ostygły. Dodaj migdały, skórkę otartą z cytryny i skórkę kandyzowaną. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp suche składniki. Wyrób gładkie ciasto i odstaw do lodówki na godzinę (co najmniej). Ciasto rozwałkuj na szerokość 6 mm i wycinaj krążki o średnicy około 5cm. Na środku połóż płatek migdałowy. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w temperaturze około 190 stopni Celsjusza.
Ciasteczka Spritskransar
Składniki:
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/8 łyżeczki soli,
- 1 ½ szklanki mąki,
- 1 kostka miękkiego masła,
- ½ szklanki cukru,
- 1 żółtko,
- ½ łyżeczki esencji waniliowej,
- 1/3 szklanki drobno zmielonych migdałów.
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło z cukrem utrzyj na gładką masę. Dodaj żółtko i esencję waniliową i dalej ucieraj (możesz zrobić to mikserem). Do masy wsyp suche składniki i migdały, dobrze wymieszaj. Napełnij szprycę (końcówka w kształcie gwiazdki wielkości 1 cm) i wyciskaj ciastka na blachy wyścielone papierem do pieczenia. Ciastka piec około 8-10 minut w temperaturze do 180 stopni Celsjusza.
W następnym odcinku poznamy wigilijne smakołyki naszych sąsiadów tzn. Czechów i Austriaków.
Fot. http://runbaabyrun.blogg.se