Green Caffè Nero wprowadza unikalną mieszankę ziaren „Winter Blend”

Świąteczne kawy Green Caffe Nero.png fot. Materiały prasowe
„Winter blend” to nowa, wyjątkowa mieszanka ziaren dostępna wyłącznie w kawiarniach Green Caffè Nero od 16 listopada 2023. Unikalna zimowa mieszanka powstała z połączenia trzech różnych metod obróbki ziaren kawy.
Świąteczne kawy Green Caffe Nero.png fot. Materiały prasowe

Marka kawiarni premium Green Caffè Nero ogłosiła dziś wprowadzenie nowej kawy „Winter Blend”, mieszanki dostępnej wyłącznie w Caffè Nero, która po raz pierwszy na polskim rynku łączy trzy różne metody obróbki ziaren, tworząc jedną mieszankę kawy. „Winter blend” będzie można znaleźć wyłączenie w kawiarniach Green Caffè Nero.
Winter Blend wykorzystuje kawę najwyższej jakości, pochodzącą bezpośrednio z upraw w Hondurasie, Salwadorze i Etiopii. Jest to unikalna kombinacja ziaren obrabianych trzema różnymi metodami: "naturalną", "honey" i "mytą". Kawa jest następnie wypalana przez mistrzów palenia Caffè Nero, którzy mają ponad 150-letnie doświadczenie, a następnie przygotowywana przez baristów w kawiarniach.

 


Unikalna dla Caffè Nero mieszanka Winter Blend występuje obok tradycyjnej mieszanki – Classico – i jest dostępna w każdej kawiarni, także jako kawa paczkowana w ziarnach i kapsułkach. Ma nuty smakowe czekoladowej praliny, śliwki, pomarańczy oraz przypraw i może być stosowana w każdej kawie na bazie espresso, w tym w napojach świątecznych, które wkrótce zostaną wprowadzone do oferty kawiarni. Nową mieszankę można znaleźć wyłącznie w Green Caffè Nero, a jej charakterystyczny smak będzie teraz stanowił kluczową część rocznego programu kawowego Caffè Nero, w ramach którego w kawiarniach serwowane będą również specjalne kawy jednorodne (single origin).

 


Izabela Sakowska, odpowiedzialna za ofertę kaw i napojów w Green Caffè Nero, skomentowała: "Winter Blend idealnie uzupełnia naszą kawową ofertę: obok mieszanki Classico jest miejsce na mieszankę segmentu speciality: „Winter blend”. Jestem pewna, że ta kompozycja smakowa zachwyci naszych gości. Obróbka ziaren trzema sposobami jest całkowicie unikalna i zapewni klientom wyjątkowy smak i doznania, których nie znajdą nigdzie indziej. Jestem podekscytowana, że nasi goście będą mogli jej spróbować.”


Założone w 1997 roku przez Gerry'ego Forda, Caffè Nero to ciepłe, przyjazne miejsce spotkań społeczności, serwujące najwyższej jakości kawę i jedzenie. Nowa mieszanka Winter Blend jeszcze bardziej wzmacnia kawowy autorytet marki. Jest to unikatowa mieszanka trzech kaw jednorodnych obrabianych z użyciem trzech różnych metod. Pierwsza z kaw poddawana jest procesowi naturalnemu (co oznacza, że na słońcu suszone są pełne owoce kawowca), co zapewnia jej wiśniowy, owocowy charakter. Kolejna kawa korzysta z metody „honey” (podczas usuwania miąższu pozostawia się część pulpy do wyschnięcia bezpośrednio na ziarnach), skutkując dużą słodyczą i smakiem karmelizowanych migdałów. Wreszcie, trzeci typ obróbki to metoda myta (gdzie ziarno oddzielane jest od reszty owocu i myte, aby w całości usunąć z niego owocową pulpę), która daje kawie czysty smak z nutą kandyzowanej pomarańczy.


Premiera „Winter blend” to jednocześnie czas wprowadzenia 3 nowych kaw sezonowych. Poza kawami klasycznymi goście będą mogli także spróbować sezonowego hitu Green Caffè Nero: jeżynowego latte lub dwóch nowości: latte piernikowego lub świątecznej delicji – o smaku czekolady i pomarańczy z bitą śmietaną i skórką pomarańczową. Wszystkie trzy kawy bazują na espresso przygotowanym z ziaren „Winter blend”.

 


Kawy sezonowe doskonale komponują się z bogatą ofertą jedzenia, przygotowaną specjalnie na święta.

W najnowszej ofercie, która będzie dostępna w kawiarniach od 16 listopada, znajdują się m.in. sernik z wytrawną czekoladą i wiśniami, tort pralinowy z trzech rodzajów czekolady, francuska beza dacquoise, a także klasyczne pozycje takie jak kultowe ciasto Oscar czy staropolski piernik z powidłami śliwkowymi. Słodka oferta jest także uzupełniona wytrawnymi propozycjami, goście kawiarni mogą spróbować m.in. nowej bagietki wybornej z szarpaną wieprzowiną, sosem chrzanowym i kapustą piklowaną w soku z buraków. Gości lubiących zdecydowane smaki ucieszy także bagietka klasyczna z tapenadą z czarnych oliwek oraz propozycja lunchowa: quiche z gorgonzolą.