Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 15 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
- żółtko
Obłożenie:
- 5 dag zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki płynnego miodu
- 45 dag śliwek węgierek
- szczypta cynamonu
- 5 dag masła
- skórka otarta z pomarańczy
Przygotowanie:
- Śliwki opłucz, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Obsmaż na maśle, oprósz brązowym cukrem. Podlej sokiem pomarańczowym, dodaj skórkę i duś 5 minut. Trzymaj w cieple.
- Kremówkę ubij i delikatnie połącz z mascarpone. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym. Połącz z pianą i przesianą mąką z cynamonem.
- Na małej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wlej 1/4 masy i smaż po kilka sekund z obu stron na złoty kolor. W taki sam sposób usmaż jeszcze 3 placki. Posmaruj je masą serową, obłóż częścią śliwek i złóż na pół. Na talerzu obłóż pozostałymi śliwkami.
Dobra rada:
Ciasto przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną białą czekoladą.