Dieta przy cerze trądzikowej

Trądzik pojawia się najczęściej w wyniku zaburzonej gospodarki hormonalnej, lecz nie bez znaczenia na wygląd skóry ma także stosowana dieta. Co jeść, a co wyeliminować ze swojego jadłospisu, by cieszyć się gładką buzią bez wyprysków?

Trądzik pojawia się najczęściej w wyniku zaburzonej gospodarki hormonalnej, lecz nie bez znaczenia na wygląd skóry ma także stosowana dieta. Co jeść, a co wyeliminować ze swojego jadłospisu, by cieszyć się gładką buzią bez wyprysków?

Dieta przy cerze trądzikowej

Fot. Dreamstime

Co jeść?
Dieta osób z cerą trądzikową powinna być zbilansowana – tzn. uwzględniać składniki energetyczne, budulcowe i regulujące w odpowiednich proporcjach. W diecie powinno znaleźć się dużo produktów pełnozbożowych, warzyw i owoców oraz witamin E, D, A, które rozpuszczają się w tłuszczach. Znajdziesz je w rybach, orzechach, awokado, oliwie z oliwek. Na poprawę kondycji skóry wpływa także witamina B, która znajduje się m.in. w drożdżach. Podstawą jest także woda mineralna lub źródlana, której wypić należy co najmniej 1,5 litra dziennie. Organizm od środka nawilżą także wypijane produkty mleczne, szczególnie kefir i maślanka.

Czego nie jeść?
Osoby z cerą trądzikową ze swojej diety powinny wyeliminować ostre potrawy i przyprawy, m.in chili, musztardy, ketchupy. Smak ostry wywołuje reakcję bólową języka, uczucie pieczenia rozgrzewa organizm i powoduje pocenie się skóry. Pot osadza się w porach, powoduje namnażanie bakterii, a to skutkuje pojawianiem się wyprysków. Zdecydowanie należy ograniczyć też czekoladę i kakao. Choć naukowo nie udowodniono szkodliwego wpływu tych smakołyków na cerę, to jednak wiele osób potwierdza, że po zjedzeniu czekolady zawsze pojawiają się krosty. Niekorzystnie na cerę wpływa także sól, która zatrzymuje wodę w organizmie, a także barwniki i wszelkie „ulepszacze smaku”, znajdujące się w pożywieniu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)