Podczas pogłębiania tego procesu skóra przybiera nierównomierną strukturą i staje się gąbczasta. Cellulit najczęściej powstaje na udach, pośladkach i brzuchu, rzadziej na przedramionach. Pojawia się najczęściej podczas dużych wahań hormonalnych np. w okresie dojrzewania, w trakcie ciąży i w okresie menopauzy, ale skłonność do jego występowania jest także dziedziczna. Zwykle współistnieje on z nadwaga i otyłością.
Przyczyny „pomarańczowej skórki”
Przyczyną „pomarańczowej skórki” są zaburzenia w procesach utleniania w organizmie związków organicznych zawartych w pożywieniu. Metabolizm jest cechą osobniczą (indywidualną) każdego człowieka i jeśli jest w jakikolwiek sposób upośledzony, toksyczne produkty przemiany materii nie są w pełni wydalane z organizmu i umiejscawiają się między komórkami tłuszczowymi, tworząc pod skórą nierówne i nieprzyjemne dla oka fałdy.
Zaburzenia metabolizmu są zwykle wynikiem niewłaściwej diety, w której przeważają duże ilości tłustych i smażonych na wielokrotnie używanym tłuszczu potraw, produkty o działaniu kwasotwórczym (mięso, słodycze, wysokooczyszczone produkty zbożowe), węglowodanów prostych (cukier stołowy, słodycze, słodzone soki owocowe, itp.) oraz obfitujące w sól.
Pomocne w zwalczaniu cellulitu są natomiast produkty obfitujące w błonnik pokarmowy oraz witaminę C. Poza owocami i warzywami „wszelkiej maści i koloru” warto wzbogacić swój jadłospis w produkty (firmy Sante) takie jak:
- Otręby pszenne naturalne (42,4 g/100g);
- Otręby pszenne ze śliwką (31,4 g/100g);
- Otręby owsiane z jabłkiem (29,2 g/100g);
- Zarodki pszenne (15,5 g/100g);
- Płatki żytnie (11,6 g błonnika/100g);
- Płatki pszenne (10g/100g);
- Musli tradycyjne;
- Musli sześć płatków;
- Musli zbożowe z owocami;
- Musli śliwkowo – jabłkowe;
- Bran Flakes;
- Granola owocowa;