Dieta a cellulit

Cellulit zwany „pomarańczową skórką” to przypadłość polegająca na nierównomiernym rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej, wody i produktów przemiany materii pod skórą. Jest wynikiem powstającego obrzęku, który zakłóca funkcjonowanie sąsiednich tkanek w tym także cyrkulację krwi i limfy.
/ 04.01.2008 00:03
Cellulit zwany „pomarańczową skórką” to przypadłość polegająca na nierównomiernym rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej, wody i produktów przemiany materii pod skórą. Jest wynikiem powstającego obrzęku, który zakłóca funkcjonowanie sąsiednich tkanek w tym także cyrkulację krwi i limfy.

Podczas pogłębiania tego procesu skóra przybiera nierównomierną strukturą i staje się gąbczasta. Cellulit najczęściej powstaje na udach, pośladkach i brzuchu, rzadziej na przedramionach. Pojawia się najczęściej podczas dużych wahań hormonalnych np. w okresie dojrzewania, w trakcie ciąży i w okresie menopauzy, ale skłonność do jego występowania jest także dziedziczna. Zwykle współistnieje on z nadwaga i otyłością.

Przyczyny „pomarańczowej skórki”

Przyczyną „pomarańczowej skórki” są zaburzenia w procesach utleniania w organizmie związków organicznych zawartych w pożywieniu. Metabolizm jest cechą osobniczą (indywidualną) każdego człowieka i jeśli jest w jakikolwiek sposób upośledzony, toksyczne produkty przemiany materii nie są w pełni wydalane z organizmu i umiejscawiają się między komórkami tłuszczowymi, tworząc pod skórą nierówne i nieprzyjemne dla oka fałdy.
Zaburzenia metabolizmu są zwykle wynikiem niewłaściwej diety, w której przeważają duże ilości tłustych i smażonych na wielokrotnie używanym tłuszczu potraw, produkty o działaniu kwasotwórczym (mięso, słodycze, wysokooczyszczone produkty zbożowe), węglowodanów prostych (cukier stołowy, słodycze, słodzone soki owocowe, itp.) oraz obfitujące w sól.
Pomocne w zwalczaniu cellulitu są natomiast produkty obfitujące w błonnik pokarmowy oraz witaminę C. Poza owocami i warzywami „wszelkiej maści i koloru” warto wzbogacić swój jadłospis w produkty (firmy Sante) takie jak:
  • Otręby pszenne naturalne (42,4 g/100g);
  • Otręby pszenne ze śliwką (31,4 g/100g);
  • Otręby owsiane z jabłkiem (29,2 g/100g);
  • Zarodki pszenne (15,5 g/100g);
  • Płatki żytnie (11,6 g błonnika/100g);
  • Płatki pszenne (10g/100g);
Znaczne ilości błonnika pokarmowego, a tym samym pomocne w redukcji „pomarańczowej skórki” są także:
  • Musli tradycyjne;
  • Musli sześć płatków;
  • Musli zbożowe z owocami;
  • Musli śliwkowo – jabłkowe;
  • Bran Flakes;
  • Granola owocowa;
Powyższe produkty najlepiej spożywać w połączeniu z chudym mlekiem, jogurtem bądź naturalnym sokiem owocowym bez dodatku cukru. Osoby ze skłonnością do cellulitu powinny szczególnie dbać o dietę, a powyższe produkty traktować jako codzienne uzupełnienie jadłospisu, ponieważ tylko systematyczność w ich spożywaniu może przynieść pożądane rezultaty.

Redakcja poleca

REKLAMA