Zanim wyjdziesz na plażę...

Zanim wyjdziesz na plażę...
Zadbaj o odpowiednią ochronę włosów przed słońcem.
/ 10.07.2007 15:52
Zanim wyjdziesz na plażę...
Zadbaj o odpowiednią ochronę włosów przed słońcem.

Przed wyjazdem na urlop warto zaopatrzyć się w kosmetyki ochronne: spraye i fluidy z filtrami. Promienie słoneczne wpływają bowiem niekorzystnie nie tylko na skórę, ale także na włosy. Wprawdzie nie są one całkiem bezbronne – chroni je nieco zawarty w nich barwnik, czyli melanina. Ponieważ jest jej więcej w ciemnych włosach, lepiej radzą sobie one ze słońcem niż jasne. Nie jest to jednak wystarczająca ochrona. Promienie ultrafioletowe przenikają przez osłonkę włosa i uszkadzają znajdującą się pod nią warstwę korową odpowiedzialną za wytrzymałość włosa na urazy mechaniczne. Słońce niszczy także strukturę włosów, powodując ich wysuszanie. Nasze włosy w 10 procentach składają się z wody i to właśnie dzięki niej są sprężyste, mocne, błyszczące. Gdy tracą wilgoć, szybko stają się łamliwe i szorstkie. Łuski włosowe, które chronią wnętrze włosa, rozchylają się, a końce zaczynają się rozdwajać.

RADA
Pamiętaj, że filtry chronią, dopóki nie zanurzymy włosów w morzu, jeziorze czy basenie. Po każdej kąpieli preparat z filtrem trzeba nałożyć jeszcze raz (po starannym osuszeniu pasm ręcznikiem).

Nasze propozycje:
- Spray do włosów z filtrami, BC Sun Guardian, Schwarzkopf Professional, 44 zł



- Spray ochronny, Solar Sublime, L’Oréal Professionnel, 63 zł



- Ekran ochronny z filtrami, witaminą E i ceramidami, Kérastase Soleil, 90 zł


Fryzjer radzi:
- Zrezygnuj z ostro zakończonych grzebieni i mocnego wycierania ręcznikiem – to dodatkowo niszczy włosy.
- Pozwól włosom odpocząć od suszarki. Czasem mogą wyschnąć same.
- Obetnij rozdwojone końcówki, inaczej włosy będą się bardzo strzępić.
- Nie farbuj włosów przed urlopem. Zrób to dwa tygodnie przed wyjazdem na wakacje, w przeciwnym razie włosy będą bardzo podatne na wysuszenie.
- Zadbaj o dietę – włosy poddawane działaniu słońca, wiatru, chloru potrzebują dużo żelaza (wątróbka, natka pietruszki), cynku (żółty ser, ziarna słonecznika), krzemu (płatki owsiane), magnezu (kasza gryczana, orzechy) i siarki (rzodkiewki, chrzan, cebula, pory).

Aleksandra Jaworska