Odchudzanie to z pewnością ostatnia rzecz, jaka kojarzy nam się z włoską kuchnią. Pizza, makarony, risotto, tiramisu to przecież prawdziwe kaloryczne bomby. Okazuje się jednak, że niekoniecznie. Postanowił to udowodnić Gino D'Acampo, właściciel włoskiej restauracji. W swojej książce „Smaczna i zdrowa kuchnia włoska" przekonuje, że dania te nie wykluczają idealnej sylwetki.
Zasady diety Dolce
Przede wszystkim zmniejsz wielkość potraw i licz kalorie. Nie przekraczaj 1500 kcal dziennie. Jadłospis powinien być wypełniony sezonowymi owocami i warzywami, roślinami strączkowymi, mięsem, rybami i świeżymi ziołami. Ale nie musisz rezygnować z oliwy, parmezanu czy czekolady! Składniki to nie wszystko. Liczy się sposób spożywania posiłków. Mamy brać przykład z Włochów, którzy celebrują długie biesiadowanie. Brak pośpiechu sprzyja zachowaniu odpowiedniej wagi – gdy jemy powoli, wcześniej czujemy się syci.Ważna jest też liczba posiłków. Włosi jadają tylko 3 dziennie! I choć zdarza się, że ich obiad ma aż 4 dania, tajemnicą są niewielkie porcje. Uwaga, Włosi zwykle nie jedzą przekąsek w ciągu dnia. Co zrobisz, gdy poczujesz głód? Możesz sięgnąć po owoc, garść orzechów lub zrobić sobie kanapkę z pomidorem. Oto niektóre przepisy polecane przez autora książki.
Jak „odchudzić” włoskie dania?
1. Oliwę odmierzaj łyżką - nie wlewaj jej do potraw prosto z butelki2. Jedna porcja makaronu lub ryżu po ugotowaniu powinna mieć wielkość piłki tenisowej
3. Zawsze wybieraj pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i dodawaj do niej tylko jeden składnik (oprócz sosu pomidorowego i sera)
4. Sosy do makaronu przyrządzaj w domu, dzięki temu będziesz wiedzieć, co się w nich znajduje
5. Parmezan ścieraj na tarce o drobnych oczkach, będziesz miała wrażenie, że jest go o wiele więcej
6. Część mięsa w gulaszach i zupach zastąp fasolą lub soczewicą, dzięki temu zjesz mniej kalorii
7. Pokochaj lekkie zupy warzywne – badania wskazują, że gdy rozpoczynamy od nich posiłek, zjadamy mniej na danie główne i deser
8. Zrezygnuj ze słodkich napojów – jeśli masz ochotę na bąbelki, wybierz wodę gazowaną z dodatkiem cytryny. Nie pij wina!
Top przepisy w diecie Dolce
1. Makaron z sosem z bakłażanów, pomidorów i czosnkuSkładniki na 6 porcji: 1 warzywna kostka bulionowa, 3 średnie bakłażany, 1 puszka krojonych pomidorów, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy extra vergine, 3 łyżki listków świeżej bazylii, 3 duże pomidory śliwkowe, 500 g makaronu pappardelle, 60 g świeżo startego parmezanu, sól, świeżo zmielony pieprz
Kalorie (w jednej porcji): 414
Sposób przyrządzenia: do dużego garnka wlej 2 litry wody, wrzuć kostkę bulionową i doprowadź do wrzenia. Odetnij po 1 cm z obu końców bakłażana, wraz z zielonymi częściami. Pokrój miąższ w kostkę o wielkości ok. 3 cm. Wrzuć bakłażany do wrzącego bulionu i gotuj przez 8 minut. Odcedź na durszlaku. Kiedy wystygną, lekko je wyciśnij. Na dużej patelni podgrzej oliwę i podsmaż czosnek (przez minutę). Dodaj bakłażany i smaż dalej, od czasu do czasu mieszając. Dołóż pomidory z puszki, przypraw solą i pieprzem. Po 15 minutach dorzuć bazylię i pokrojone pomidory śliwkowe. Duś jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente. Odcedzony przełóż z powrotem do garnka i wymieszaj z sosem. Podawaj od razu, posypany parmezanem.
2. Batony śniadaniowe z pistacjami i żurawiną
Składniki na 14 sztuk: 150 g suszonej żurawiny, 100 g suszonych moreli, 60 g niesolonych orzechów pistacjowych (bez łupin), 50 g nasion słonecznika, 50 g płatków owsianych, 60 g mąki razowej, 60 ml soku pomarańczowego, 4 łyżki płynnego miodu
Kalorie (w jednej porcji): 139
Sposób przyrządzenia: rozgrzej piekarnik do 190 stopni, wyłóż blachę pergaminem. Suszone owoce wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj je. Do owoców dodaj pistacje, nasiona słonecznika, płatki owsiane i mąkę. Wlej sok pomarańczowy i miód, po czym ponownie zmiksuj, aż składniki się połączą. Przełóż masę na przygotowaną blachę i rozprowadź równo nożem na grubość około 1 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 20 minut, aż masa się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika, zostaw na blasze do ostygnięcia, a potem pokrój na kawałki.
3. Kremowy ryż czekoladowy z malinami i migdałami
Składniki na dwie porcje:550 ml chudego mleka, 2 łyżeczki kakao, 30 g drobno mielonego cukru, 65 g ryżu arborio (na risotto), 3 łyżki drobno posiekanych migdałów, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, 60 g świeżych lub mrożonych malin
Kalorie (w jednej porcji): 216
Sposób przygotowania: Do rondla wlej mleko, wsyp kakao i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj ryż,
zamieszaj. Doprowadź do wrzenia i od razu maksymalnie zmniejsz ogień. Gotuj 30-35 minut, od czasu do czasu mieszając. Upraż migdały na patelni (na średnim ogniu, przez 2 minuty). Kiedy ziarna ryżu zmiękną, wymieszaj je z esencją waniliową i malinami. Przełóż deser do dwóch filiżanek i posyp prażonymi migdałami.
4. Risotto z karczochami, dynią piżmową i białym winem
Składniki na 4 porcje: 3 łyżki oliwy extra vergine, 1 czerwona cebula, 250 g ryżu arborio lub carnaroli, 2 łyżki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu, 150 ml białego, wytrawnego wina, 250 g pokrojonej w kostkę dyni piżmowej, 10 karczochów, opieczonych wcześniej z oliwą, odsączonych i poćwiartowanych, 800 ml ciepłego bulionu warzywnego, 1 łyżeczka masła, 60 g startego parmezanu, sól, świeżo mielony pieprz
Kalorie (w jednej porcji): 510
Sposób przygotowania: W dużym rondlu podgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i smaż do miękkości. Wsyp ryż z rozmarynem, duś przez
3 minuty, stale mieszając. Dolej wino i podgrzewaj dalej, by odparować alkohol. Dodaj dynię i połowę karczochów z kilkoma chochlami bulionu. Gotuj, aż wchłonie się cały płyn. Stopniowo dolewaj kolejne porcje wywaru, mieszając i czekając, aż się wchłonie. Gdy ryż zacznie pęcznieć, wrzuć resztę karczochów. Zdejmij garnek z ognia i dodaj masło z parmezanem. Mieszaj przez około 30 sekund, aż risotto stanie się kremowe. Przypraw solą i pieprzem.
5. Zupa z zimowych warzyw i białej fasoli
Składniki na 6 porcji: 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 czerwona cebula, 2 marchewki, 2 rzepy, 2 łodygi selera naciowego, 150 g włoskiej kapusty, 1 liść laurowy, 1,5 l bulionu warzywnego, 1 puszka białej fasoli, 150 g dyni, 4 łyżki natki pietruszki, 6 kromek wiejskiego chleba, 100 g utartego sera pecorino, sól, biały pieprz
Kalorie (w jednej porcji): 335
Sposób przyrządzenia: wszystkie warzywa umyj i pokrój w grubą kostkę. W dużym rondlu podgrzej oliwę, smaż cebulę, marchew, seler i kapustę z listkiem laurowym przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dolej bulion i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodaj fasolę i dynię, przypraw i gotuj przez następne 15 minut. Wymieszaj z natką pietruszki i odstaw na 3 minuty. Na patelni grillowej opiecz z obu stron kromki chleba, a potem natrzyj je czosnkiem (z jednej strony). Ułóż po jednej kromce na 6 głębokich talerzach i wlej zupę. Posyp serem pecorino.
napisane na podstawie tekstu Pauliny Pietrzak opublikowanego w miesięczniku Uroda