Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 40 g suszonych grzybów
- cebula
- kilka łyżek oleju
- 2 jajka
- 750 g mąki
- 400 ml wrzącej wody
- sól
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę.
2. Od całości mąki oddziel jedną szklankę.
3. Do oddzielonej części wbij jajko i posiekaj w mące.
4. Do reszty mąki wlewaj po trochu wodę i siekaj.
5. Po wlaniu całości, połącz obie części mąki i wyrób ciasto - musi być gładkie.
6. Kapustę zalej wodą, gotuj 50 min.
7. Odcedź i odstaw.
8. Grzyby mocz w wodzie (najlepiej przez całą noc), a następnie gotuj dwie godziny.
9. Chłodną kapustę odciśnij z wody i posiekaj drobno.
10. Posiekaj grzyby.
11. Grzyby i kapustę połącz z jajkiem.
12. Cebulę posiekaj, podsmaż i dodaj do kapusty.
13. Farsz według uznania dopraw solą oraz pieprzem.
14. Rozwałkuj ciasto, wykrój koła szklanką.
15. Nakładaj na nie po trochu farszu i sklejaj.
16. Gotuj w osolonej wodzie (aż do wypłynięcia).