POLECAMY

Pierogi z kapustą i grzybami

Świąteczne last minute - szybki przepis na pierogi wigilijne!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z kapustą i grzybami fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 40 g suszonych grzybów
  • cebula
  • kilka łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 750 g mąki
  • 400 ml wrzącej wody
  • sól
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę.
2. Od całości mąki oddziel jedną szklankę.
3. Do oddzielonej części wbij jajko i posiekaj w mące.
4. Do reszty mąki wlewaj po trochu wodę i siekaj.
5. Po wlaniu całości, połącz obie części mąki i wyrób ciasto - musi być gładkie.
6. Kapustę zalej wodą, gotuj 50 min.
7. Odcedź i odstaw.
8. Grzyby mocz w wodzie (najlepiej przez całą noc), a następnie gotuj dwie godziny.
9. Chłodną kapustę odciśnij z wody i posiekaj drobno.
10. Posiekaj grzyby.
11. Grzyby i kapustę połącz z jajkiem.
12. Cebulę posiekaj, podsmaż i dodaj do kapusty.
13. Farsz według uznania dopraw solą oraz pieprzem.
14. Rozwałkuj ciasto, wykrój koła szklanką.
15. Nakładaj na nie po trochu farszu i sklejaj.
16. Gotuj w osolonej wodzie (aż do wypłynięcia).
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/miesiąc temu
co wy Żydzi zrobiliscie z języka polskiego , Kiszona kapusta czy to po polsku????, W jezyku polskim jest słowo skisnać ale oznacza to, że cos się zepsuło , np zupa zostawiona na słońcu skisła i jest to do wyrzucenia a kwasiło to się kapustę i ogórki i to nie octem., Teraz wy żydowskie pomioty zrobiliście sobie "kiszone warzywa " czyli zepsute , nie czujecie tego jezyka i nie władaliście nim dawniej więc nie rozumiecie pojać , tak to jest jak cudzoziemcy tworzą język danego kraju. Tak wygląda w Polsce już od dawna multikulti żydowskie.
/3 lata temu
do farszu na pierogi z kapustą polecam dodać gotowanych przemielonych ziemniaków
/5 lat temu
W święta nie powinno zabraknąc tak pysznych pierogów,u mnie już zrobione z przepisów kuchni Lidla i zamrożone,
POKAŻ KOMENTARZE (2)