Wigilijne pierogi

Świąteczne last minute - szybki przepis na pierogi wigilijne!
/ 06.12.2013 11:30
DRUKUJ PRZEPIS
Wigilijne pierogi fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 40 g suszonych grzybów
  • cebula
  • kilka łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 750 g mąki
  • 400 ml wrzącej wody
  • sól
Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej na stolnicę.
2. Od całości mąki oddziel jedną szklankę.
3. Do oddzielonej części wbij jajko i posiekaj w mące.
4. Do reszty mąki wlewaj po trochu wodę i siekaj.
5. Po wlaniu całości, połącz obie części mąki i wyrób ciasto - musi być gładkie.
6. Kapustę zalej wodą, gotuj 50 min.
7. Odcedź i odstaw.
8. Grzyby mocz w wodzie (najlepiej przez całą noc), a następnie gotuj dwie godziny.
9. Chłodną kapustę odciśnij z wody i posiekaj drobno.
10. Posiekaj grzyby.
11. Grzyby i kapustę połącz z jajkiem.
12. Cebulę posiekaj, podsmaż i dodaj do kapusty.
13. Farsz według uznania dopraw solą oraz pieprzem.
14. Rozwałkuj ciasto, wykrój koła szklanką.
15. Nakładaj na nie po trochu farszu i sklejaj.
16. Gotuj w osolonej wodzie (aż do wypłynięcia).

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA