Przygotowanie:
Zobacz przepis na sałatkę z mandarynek!
-
Z połówki przekrojonej wzdłuż laski wanilii, wyskrob ostrym nożem czarne drobiny i wrzuć wraz z laską na patelnię.
-
Wlej 2 łyżki wody i wsyp łyżeczkę cukru.
-
Dwie mandarynki przekrój na pół i wyciśnij na patelnię sok.
-
Następnie postaw patelnię na średnim ogniu i gotuj, co jakiś czas mieszając, aż część płynu odparuje i powstanie syrop.
-
Zdejmij patelnię z ognia i nieco ostudź.
-
Wyjmij laskę wanilii.
-
Pozostałe mandarynki obierz ze skórki, a następnie pokrój na cienkie plasterki i ułóż na dużym talerzu.
-
Polej przygotowanym syropem.
-
Migdały sparz i obierz ze skóry.
-
Pokrój migdały w piórka i posyp mandarynki.
-
Oderwij listki mięty z łodyżek i rozsyp na mandarynkach.
-
Zestrugaj nożem lub obieraczką do jarzyn cienkie wiórki czekolady i rozłóż na wierzchu sałatki.
Zobacz inne przepisy na desery: