Lasagne z mięsnym ragout

Płaty lasagne smaruj obficie beszamelem, tak by zmiękły podczas pieczenia
/ 05.11.2012 06:28
DRUKUJ PRZEPIS
Lasagne z mięsnym ragout fot. Fotolia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 95 min
Ilość kalorii: 680 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • opak. lasagne (50 dag)
  • 2 cebule
  • czerwona papryka
  • 10 dag pieczarek
  • mała cukinia
  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 l mleka
  • 20 dag startego ostrego sera
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę, pieczarki i cukinię pokrój w kostkę. Cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż razem, aż mięso się zrumieni. Dodaj paprykę, cukinię i pieczarki. Smaż kilka minut. Włóż pomidory z zalewą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami i papryką. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut.
  2. Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę. Rozprowadź ją powoli wlewanym mlekiem i mieszając, zagotuj. Beszamel dopraw solą i pieprzem.
  3. Na dnie żaroodpornej formy rozsmaruj kilka łyżek beszamelu, przykryj płatami lasagne. Posmaruj mięsnym ragoět i posyp  częścią startego ostrego sera. Polej kilkoma łyżkami beszamelu. W ten sam sposób ułóż kolejne warstwy zapiekanki. Ostatnią warstwą powinny być płaty makaronu, polane beszamelem i posypane serem.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 45 minut.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA