po szczypcie mielonego cynamonu, kardamonu i goździków
szczypta soli
pieprz
Przygotowanie:
Kotleciki schabowe umyj, osusz, następnie oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzej olej, włóż kotleciki i obsmaż po 3 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Na patelnię, na której smażyłaś mięso, włóż pokrojoną w piórka cebulę, posiekany imbir i smaż minutę, mieszając.
Następnie dodaj umyte i oczyszczone z pestek śliwki, rozmaryn, 4 łyżki wody, miód i duś 10 minut na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dopraw do smaku cynamonem, kardamonem i goździkami. Włóż do sosu kotleciki schabowe, zagotuj i od razu podawaj.