Pokarm musi być urozmaicony, zawsze świeży i dokładnie oczyszczony. Jego ilość zależy od kondycji osobnika, wieku oraz pory roku. W skład pokarmu wchodzą składniki roślinne, zwierzęce, witaminy, składniki mineralne, niezbędne dodatki oraz woda. Ptaki przyzwyczajają się do miejsca, rodzaju i barwy karmidełka. Naczynia, w których podajemy pokarm i wodę, powinny być łatwe do dezynfekcji.
Jeśli w młodości przyzwyczaimy ptaki do różnych pokarmów to staną się mniej wybredne i będą je jadły przez całe życie. Przykładowe dzienne racje karmy dla jednego osobnika: kanarek – 3 g, papużka falista – do 6 g, papugi nierozłączki – do 40 g, duże papugi – do 100 g. Uwaga! Ptaki nie zjadają otoczki ziaren tak więc pełne karmidełko nie zawsze świadczy, że jest tam pokarm!
Orientacyjne dawki pokarmowe: duże papugi (kakadu, ary, amazonki) – mieszanka z nasion: 1/3 kanar, 1/3 słonecznik łuskany i w łuskach, 1/3 mieszanki ziaren zbóż i orzeszków ziemnych (po jednej części orzeszków ziemnych, słodkie kukurydzy, milo, gryki i łuskanego owsa). Papużki faliste – do 60% prosa, 40% kanaru, 15% rzepiku, 5% mieszanki (mak, murzynek, koper, siemię lniane, konopie).Kanarki – 60% kanaru, 15-25% rzepiku, 15-25% prosa, dodatki (murzynek, mak, len, sezam, owies, konopie).
Pokarm nasienny uzupełniamy zieleniną (mlecz, natka pietruszki, szpinak), owocami (jabłka, pomarańcze, figi, banany, truskawki, czereśnie), warzywami (marchew, buraki, pietruszka). Owoców nigdy nie zostawiamy na noc. Zieleninę podajemy raz dziennie i wstawiamy tylko na pół godziny – godzinę, potem usuwamy z klatki.
Wodę podajemy przegotowaną, a przynajmniej raz w tygodniu odgazowaną wodę mineralną. Jako dodatek możemy stosować pokarm jajeczny (gotowane żółtko wymieszane z bułką w stosunku 1:1).
Wszystkie nasiona zawierają mało wapnia i jodu, należy więc te składniki uzupełnić dodając zmielone skorupy jaj lub mączkę kostną. Zmiany pokarmu musimy dokonywać stopniowo, najlepiej w ciągu tygodnia. Ze względów zdrowotnych powinien być ptakom podawany piasek, lecz w osobnym naczynku i dokładnie wyparzony.