Jak zadbać o warzywniak jesienią?
Rzodkiewka
Sieje się ją jeszcze we wrześniu. Warto ją okryć włókniną polipropylenową (ok. 40 zł za op.) czy folią perforowaną (ok. 15 zł) zaraz po siewie albo gdy temperatura wyraźnie się obniży (poniżej 10 st. C). Aby rzodkiewka zdążyła dorosnąć do zbioru, wymaga wysokiej wilgotności powietrza i temperatury 10–12 st. C, więc jesień jej sprzyja. Do uprawy jesiennej warto polecić odmianę: Carmen, Middle East Giant.
Szpinak
Aby przedłużyć okres wycinania rozet, okryj grządkę folią perforowaną lub agrowłókniną. Zrób to na początku lub w połowie października.
Kalafiory i brokuły
Gdy robi się chłodno, ich róże przestają się rozwijać. Najlepiej zastosuj dwuwarstwowe okrycie. Najpierw przykryj grządkę folią, potem nałóż na nią warstwę włókniny. Dzięki temu okres zbiorów znacznie się wydłuży (nawet do listopada), a roślinom nie zaszkodzą nawet przymrozki.
Seler naciowy
Warto założyć nad zagonami niski tunel foliowy. Jeśli grządka jest niewielka, doskonale sprawdzi się na niej inspekt przenośny (ok. 200 zł). Gdy selery nie są wyrośnięte, możesz zastosować folię perforowaną lub włókninę. Osłona nie tylko zabezpieczy roślinę przed niskimi temperaturami, ale sprawi też, że ogonki liściowe staną się smaczniejsze, bardziej kruche.
Pietruszka naciowa
Włókninę nałóż pod koniec października. Nać długo pozostanie zielona. Będziesz mogła ją ścinać do pierwszych silniejszych mrozów. Osłonę warto pozostawić na całą zimę, wówczas pietruszka nie zmarznie i wiosną szybciej rozpocznie wegetację.
Na podst. art. M. Świgoń, Dbamy o warzywniak, "Przyjaciółka" nr 20, 2013.