Sad najlepiej posadzić na trawniku, ale jeżeli nie mamy miejsca, możemy wygrodzić część warzywno-owocową. Pamiętajmy jednak, że niektóre rośliny nie lubią swojego towarzystwa. Na przykład peonie mają zły wpływ na drzewa owocowe, za to czosnek – dobry.
Bardzo ważny jest odpowiedni dobór drzew i krzewów. Przede wszystkim weźmy pod uwagę, co lubimy jeść. Gdy drzewa zaczną owocować, będziemy mieć obfite zbiory – z jednej jabłonki można zebrać nawet kilkadziesiąt kilogramów owoców! Pamiętajmy, że niektóre gatunki są obcopylne (np. jabłonie, grusze, czereśnie, śliwy i niektóre porzeczki), co oznacza, że aby powstały zawiązki owoców, muszą zostać zapylone pyłkiem przyniesionym z innego drzewa. Upewnijmy się zatem, czy w pobliżu jest inny sad lub posadźmy u siebie np. dwie jabłonie.
Zakładając sad, weźmy też pod uwagę, czy mamy gdzie przechowywać owoce. Większość dojrzewa w podobnym terminie i przy obfitych zbiorach trzeba będzie je przetwarzać lub zabezpieczyć. Dobrym rozwiązaniem jest sadzenie razem odmian wczesnych, średnio wczesnych oraz późnych.
Sadzimy i pielęgnujemy
Najlepszą porą na sadzenie jest jesień lub wczesna wiosna. Rośliny kupujemy w renomowanych szkółkach. Sprawdźmy, czy korzenie są zdrowe, elastyczne, całe i bez narośli. Na pniach nie powinno być wycieków, narośli, uszkodzeń.
- Przygotowujemy ziemię
- Układamy korzenie
- Pielęgnujemy sad