6 zestawień smaku wina i czekolady

Zobacz, jak możesz pobudzić zmysły!
11.10.2015 16:00
Połączenie czekolady i wina to doskonały pomysł na wyrafinowany deser. Zaskocz swoich gości niebanalnym poczęstunkiem, który pozwoli wam odkryć szeroki wachlarz niesamowitych doznań dla podniebienia! Prezentujemy 6 propozycji smakowych zestawień wina z czekoladą Lindt Exellence.

1. Czekolada Lindt Excellence 70% Cocoa z chilijskim Merlot

Ciemna czekolada o bogatym smaku karmelu, miodu, aromatów owoców i róż najlepiej komponuje się z winem o wyraźnie owocowym charakterze, takim jak chilijski Merlot czy australijski Grenache, które słyną z aromatu soczystych owoców miękkich i jedwabistego, owocowego finiszu.

2. Czekolada Lindt Excellence Caramel with Sea Salt z Prosecco

Subtelna, ciemna czekolada z chrupiącymi karmelowymi akcentami i pojawiającym się w tle echem soli morskiej wspaniale współgra ze schłodzonym Prosecco. Pysznie łączy się również z półwytrawnym szampanem, ze względu na właściwą mu nutkę słodyczy.

3. Czekolada Lindt Excellence Sea Salt z kalifornijskim Zinfandel

Jeśli ktoś nie jest koneserem ciemnej czekolady, ten wariant będzie doskonały na początek. Czekoladę cechuje intensywna nuta kakao wygładzona wanilią, a sól morska nie uwydatnia się w pierwszej chwili. Razem z kalifornijskim winem Zinfandel, znanym z aromatu porzeczek i truskawek, tworzy przyjemny dla podniebienia kontrast.

fot. serwis prasowy Lindt

4. Czekolada Lindt Excellence Orange Intense z Maderą Rich

Czar pomarańczy i migdałów zawarty w smaku tej czekolady znakomicie podkreśli 5-letnia Madera Rich. Obecne w winie aromaty suszonych owoców pozwalają osiągnąć pomarańczy pełnię i blask.

5. Czekolada Lindt Excellence 85% Cocoa z australijskim Ruthergien Muscat (schłodzonym)

Wino o tak wyjątkowej gładkości i słodyczy będzie idealnie pasować do intensywnego smaku Lindt Excellence 85%. Nuty miodu i prażonych orzechów, zawarte w Ruthergien Muscat, łączą się z aromatami czekolady, z kolei właściwy czekoladzie głęboki, wyrazisty charakter kakao z odrobiną wanilii łagodzi słodycz wina, równoważąc ją subtelną goryczą mokki – przepyszne zestawienie!

6. Czekolada Lindt Excellence Chili z włoskim Ripasso di Valpolicella

Zarówno Ripasso di Valpolicella, jak i włoskie Amarone cechują się niezrównaną głębią i intensywnością smaku, co znakomicie pasuje do ciemnej czekolady. Wyczuwalne w winie nuty czarnych jagód, winogron, porzeczek wzmacniają owocowe aromaty czekolady.

Obejrzyjcie galerię i zainspirujcie się do stworzenia własnych kompozycji czekoladowych smaków!

Redakcja poleca

REKLAMA