Szparagi na surowo – niewiele osób wie, że te zielone warzywa można jeść bez gotowania. To prawdziwa bomba witaminowa, a na surowo pasują idealnie do sałatek czy zdrowych przekąsek między głównymi posiłkami. Jak jeść szparagi na surowo, aby wykorzystać wszystkie ich właściwości?
Spis treści:
Czy warto jeść szparagi na surowo?
Szparagi nie tylko można jeść na surowo, ale także warto to robić. Zawierają mnóstwo wapnia, potasu, kwasu foliowego, a także witamin: C, A, K oraz E. Proces gotowania może sprawić, że zawartość wszystkich składników odżywczych ulegnie zmniejszeniu. Taka sama zasada dotyczy wszystkich warzyw, które można jeść na surowo.
Jak przygotować szparagi na surowo?
Jeśli jedynie umyjesz szparagi i odgryziesz kawałek, może to nie być przyjemne doświadczenie. Najlepszym sposobem jest odkrojenie stwardniałych nóżek i obranie warzyw, a następnie pokrojenie ich w paseczki.
Nie musisz ich obierać, jeśli są cienkie i jeśli wykorzystujesz je np. do sałatki. Wówczas dobrze będzie przygotować także dressing z octu jabłkowego, odrobiny miodu i wody. Jeśli nie jesteś jeszcze przekonana do jedzenia szparagów na surowo, możesz zblanszować je przez kilkadziesiąt sekund. Wówczas trochę zmiękną, a włókna podczas gryzienia przestaną być tak mocno wyczuwalne.
fot. Czy szparagi można jeść na surowo/Adobe Stock, grinchh
Szparagi na surowo: przepisy
Szparagi uwielbiają towarzystwo jajek, dlatego możesz ich użyć jako dodatek do śniadaniowego jajka w koszulce albo sadzonego.
Składniki:
- kilka surowych szparagów,
- jajko,
- sól i pieprz,
- tymianek,
- 2 grzanki,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj, osusz, odłam stwardniałe nóżki i obierz lub od razu odłóż. Możesz także pokroić je na większe kawałki.
- Surowe szparagi przełóż od razu na talerz albo zblanszuj je w osolonej wodzie przez ok. 30-50 sekund.
- Wyjmij z garnka i odłóż na talerz. Posyp niewielką ilością soli.
- Jajko ugotuj w koszulce z odrobiną octu albo zrób wersję sadzoną z płynnym żółtkiem.
- Grzankę upiecz i polej delikatnie oliwą.
- Całość skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku.
fot. Przepis na surowe szparagi/Adobe Stock, oksix
A jeśli jesteś fanką zdrowych przekąsek na kolację albo drugie śniadanie, sięgnij po wiosenną sałatkę ze szparagami.
Składniki:
- ok. 250 g szparagów,
- garść pomidorków koktajlowych,
- miks sałat,
- czerwona cebula,
- rukola,
- sól i pieprz,
- łyżka octu jabłkowego,
- łyżeczka miodu,
- pestki z dyni i nasiona sezamu do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj, osusz, oderwij stwardniałe części i odetnij główki. Resztę pokrój na drobne kawałeczki.
- Pozostałe warzywa także umyj i osusz, pomidorki przekrój na pół, a cebulę w małe piórka. Sałatę umieść w misce, dodaj wszystkie warzywa i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj dressing. Wymieszaj 3 łyżki wody z łyżką octu jabłkowego i łyżeczką miodu. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę z surowych szparagów polej sosem i posyp prażonymi ziarnami.
fot. Sałatka z surowych szparagów/Adobe Stock, kate8531
Czytaj także:
Ile kalorii mają szparagi?
Szparagi w ciąży
Skąd się bierze zapach moczu po szparagach?