Truskawki to często uprawiane w naszych ogródkach rośliny jagodowe. Uważa się, że jedzenie truskawek może spowalniać procesy starzenia się mózgu. Teorię tę potwierdził profesor James Jospeh z Uniwerystetu Tuftsa. Karmił szczury jagodami, truskawkami lub szpinakiem. Wszystkie odzyskały pamięć krótkotrwałą.
Warto spróbować, być może działanie truskawek dla ludzkiego organizmu jest tak samo korzystne. Zachęcam do tego by nawet w najmniejszym ogródku wygospodarować miejsce dla truskawek.
Najlepszy czas na założenie plantacji truskawek to lipiec lub początek sierpnia. Truskawki należy uprawiać na żyznej, próchniczej i lekko kwaśnej glebie. W miejscu gdzie ma powstać plantacja truskawek poziom wody gruntowej nie powinien przekraczać 50cm.
By stworzyć plantację truskawek najpierw należy odpowiednio przygotować glebę. Jeśli w wyznaczonym miejscu była już plantacja truskawek (która została usunięta) należy odczekać co najmniej 4 lata lub truskawki sadzić w nowym miejscu. Po usunięciu starej plantacji warto na jej miejscu posiać sałatę lub posadzić fasolę czy cebulę.
Po zebraniu przedplonu glebę należy przekopać na głębokość około 20cm. Glebę warto wzbogacić nawozem mineralnym. Po wzbogaceniu gleby należy odczekać 2 tygodnie. Po tym czasie można sadzić truskawki. Sadzonki wsadza się w rzędach co 20-60cm. Odległość między sadzonkami w rzędzie zależy od siły wzrostu oraz od plenności wybranej odmiany. Pomiędzy rzędami należy zostawić 60-70cm wolnego miejsca.
Jeśli chcesz by owoce szybciej dojrzewały – wczesną wiosną przykryj je folią.
Pamiętaj:
- podlewanie korzystnie wpływa na plon owoców,
- gdy widzisz uszkodzone truskawki wyrzucaj je (gdy pozostaną będą źródłem zakażenia w następnym sezonie),
- usuwaj rozłogi,
- jeśli zauważysz plamy na liściach po prostu skoś liście,
- spulchniaj ziemię pomiędzy truskawkami (ostrożnie by nie uszkodzić korzeni),
- gdy zbierzesz truskawki zastosuj nawozy mineralne,
- nie zbieraj truskawek w czasie upału (by nie były miękkie i szybko nie gniły),
- owoce zrywaj z szypułkami (jeśli pozbawisz owoce szypułek będą szybciej się psuć),
- aby truskawki dłużej były świeże przez łóz je do durszlaka i przechowuj w lodówce. Zimne powietrze przez dziurki będzie krążyć pomiędzy owocami.
Jeśli chcesz zimą przygotować deser lub ciasto z truskawkami już teraz musisz je przygotować do tego celu. Jak to zrobić?
Truskawki umyj pod bieżącą wodą. Obierz zielone szypułki. Następnie truskawki zasyp cukrem i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie odsącz owoce a sok gotuj. Do ugotowanego soku (gdy jest jeszcze gorący) włóż ponownie truskawki. Poczekaj aż całość ostygnie. Trzykrotnie powtarzaj całą procedurę (odcedzanie, gotowanie i łączenie soku z owocami). Na koniec zagotuj truskawki razem z sokiem. Gorące włóż do słoiczków i zalej sokiem. Wekuj przez 15 minut.
Źródło:
„Pamiętajcie o ogrodach” Nr1, 2003
„Niezwykłe zastosowania zwykłych rzeczy” Readers Digest
„Książka kucharska” Jean Carper