Autorka w przystępny sposób prezentuje znaczenie i zasady zdrowego odżywiania w ciąży, obala mity i doradza, jak pokonać ciążowe dolegliwości. To, co przyszłe mamy jedzą w ciąży ma wpływ na upodobania jedzeniowe ich dzieci. Pierwsze kubki smakowe pojawiają się już w drugim miesiącu ciąży. Dlatego zdrowa, różnorodna i dobra jakościowo dieta ma tak ogromne znaczenie dla maluszków i ich mam.
Zaplanowanie dziennego jadłospisu, świadome komponowanie posiłków, zastanawianie się nad tym co wkładamy do ust znacznie ułatwi nam utrzymanie wagi w ciąży. Spora nadwaga jest naprawdę niewskazana, może utrudnić i wydłużyć poród, sprawiając że będzie to Twoje najgorsze wspomnienie. Ponadto nadmiar ciążowych kilogramów obniży Twoje samopoczucie i samoocenę, a Ty powinnaś mieć siły na opiekę nad małym człowieczkiem. Szanuj siebie i swój brzuch! Nie traktuj go jak śmietnik. Mądra i zdrowa dieta nie oznacza nudnego kurczaka z ryżem co dzień. Wręcz odwrotnie - musi być pyszna, hedonistyczna, kolorowa, ciesząca oko, aromatyczna i oczywiście odżywcza dla Ciebie i dziecka!
Fragmenty książki Jedz pysznie i zdrowo w ciąży
"Najważniejsze żywieniowo są początki ciąży, kiedy przyszłej mamie doskwierają typowe ciążowe dolegliwości i nie myśli nawet o jedzeniu. Wtedy należy uzbroić się w cierpliwość do siebie, jeść małe porcje, ale częściej, nie dopuszczać do przejedzenia, ale jednocześnie nie rezygnować z małych posiłków.""Dziecko w łonie mamy „je” wszystko to co ona poprzez wody płodowe, które zmieniają smaki w zależności od naszej diety. Dziecko połykając je poznaje rożne smaki, które potem łatwiej akceptuje."
"W momencie, kiedy maluszek pierwszy raz połknie wody płodowe, pobudzane są receptory smakowe. Dzieje się tak już pod koniec 3 miesiąca życia prenatalnego. Wraz z pożywieniem mamy trafiają do malucha pierwsze substancje smakowe. Te pierwsze doznania smakowe w dużej mierze decydują o przyszłych preferencjach kulinarnych naszego maluszka."
"W ciąży możesz również jeść pysznie i zdrowo i być szczęśliwa. Ponieważ kobiety w ciąży mogą jeść potrawy takie co wcześniej, tylko mniej przyprawione i pierwszej świeżości, dlatego ciążowe menu, które proponuję, będzie się w głównej mierze zawierało przepisy na potrawy, które są bardzo wartościowymi bombami mineralnymi, pierwiastkowymi lub odżywczymi."
Kilka słów o autorce
Magdalena Makarowska - z wykształcenia biotechnolog i dietetyk. Od ponad 5 lat praktykujący dietetyk, który pomógł zrzucić nadwagę wielu osobom w różnym wieku, o różnym stanie zdrowia, z różnymi upodobaniami kulinarnymi. Jej wiedza i wieloletnie doświadczenie zaowocowało licznymi rozmowami w programach telewizyjnych (m.in. Dzień Dobry TVN). Szczęśliwa żona i mama 3- letniej Wiktorii.O książce... w skrócie!
JEDZ PYSZNIE I ZDROWO W CIĄŻY w trosce o dzieckoMagdalena Makarowska
cena detaliczna: 29,90 zł
premiera: 17 kwiecień 2013