Mogą to być stroiki do położenia przy świątecznej zastawie - wianki, swobodne kompozycje lub całkiem zaskakujące formy - dekoracje świeczników, sztućców, serwetek, przywieszki do obrusów czy krzeseł.
Możemy je wykonać własnoręcznie wykorzystując do tego zdobycze ze spaceru w lesie: szyszki, gałązki, owoce: np. dzikiej róży, „rajskiej” jabłoni czy głogu.
Wspaniałe dekoracje mogą powstać z warzyw i owoców prosto z ...kuchni – cytrusów: pomarańczy, mandarynek i limonek, które „nadziewane” goździkami roztaczają nieziemski aromat. Pięknie pachną w kompozycjach rumiane jabłka i gruszki w połączeniu z laskami wanilii i patyczkami cynamonu.
Fantastyczny efekt możemy uzyskać susząc owoce pokrojone w plastry.
Jako uzupełnienie dekoracji możemy użyć kolorowego sizalu, fizeliny.
Zawsze niezawodne są orzechy, ozdoby wykonane z masy solnej lub piernikowego ciasta.
Aromatyczna choinka
Potrzebne:
- mała choineczka np. świerk kłujący
- patyczki cynamonu,
- plastikowe czerwone owocki lub owoce dzikiej róży czy głogu
- rajskie jabłuszka – prawdziwe lub plastikowe
- małe szyszki np. modrzewiowe lub sosnowe,
- suszone plastry cytrusów – pomarańcze, limonki
- fistaszki
- drucik
- nożyczki
- flizelina do dekoracji doniczki lub kolorowa osłonka ceramiczna
Robimy cynamonowy łańcuch: drucikiem owijamy patyczki cynamonu i umieszczając je w odpowiednich odstępach tworzymy łańcuch dowolnej długości; pomarańczowe i limonkowe plastry zawieszamy na drucikach i jak bombki wieszamy na choinkę; jako „ekologiczne” bombki wieszamy jabłuszka, szyszki i fistaszki; na koniec owijamy choinkę połączonymi gałązkami z czerwonymi owockami i mamy piękną choinkę do postawienia na wigilijnym stole - inną niż wszystkie.
Agnieszka Kaszyńska, pomysłodawczyni idei Akademii Wolnego Czasu i główna realizatorka projektu; absolwentka Architektury Krajobrazu na warszawskiej SGGW; zajmuje się projektowaniem oraz urządzaniem ogrodów i wnętrz
Ewa Otceten, współtwórczyni Akademii Wolnego Czasu, absolwentka ASP w Łodzi, prowadzi warsztaty batiku