Sałatka ziemniaczana Wymieszaj pokrojonego w kostkę ugotowanego ziemniaka, czerwoną fasolę z puszki i posiekaną cebulę. Dopraw sosem z 4 łyżek jogurtu naturalnego i łyżeczki musztardy.
Mleko odtłuszczone szklanka (250 ml) + papaja średni owoc (200 g) = 860 mg potasu
Koktajl owocowy Papaję przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i obierz ze skórki. Zmiksuj ze szklanką odtłuszczonego mleka. Do smaku dodaj łyżeczkę miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Sałatka z czarną fasolą Kaszę jaglaną ugotuj na sypko, dodaj ugotowaną czarną fasolę, startą marchewkę i pokrojone w kostkę mango. Dopraw sokiem z cytryny, skrop sosem tabasco, polej łyżką oleju rzepakowego.
Jogurt naturalny szklanka (250 g) + orzechy włoskie 2 garści (50 g) = 662 mg potasu
Jogurt z orzechami Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do jogurtu naturalnego. Wymieszaj z dwie- ma łyżkami płatków owsianych. Do smaku dodaj łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu.