Są bardzo wartościowe
Ekowarzywa mają więcej białka, witamin i składników mineralnych niż uprawiane konwencjonalnie. W mniej korzystnych warunkach wytwarzają też więcej przeciwutleniaczy, które chronią nas przed wolnymi rodnikami. W ekokapuście jest dwa razy więcej witaminy C niż w tej z konwencjonalnych upraw. Pomidory zaś zawierają większą ilość likopenu, a ekologiczna papryka witaminy C i betakarotenu.
Lepiej smakują
Wystarczy porównać pomidora z Hiszpanii i naszego sezonowego, zerwanego prosto z krzaka (nawet takiego bez ekologicznego certyfikatu). Ale nie chodzi o to, by jeść warzywa tylko w sezonie. Niektóre z nich dobrze przechowują się przez zimę (buraki, marchewka), dlatego zamiast kupować te świeże, a uprawiane tradycyjnymi sposobami, starajmy się jesienią znaleźć czas na zrobienie przetworów.
Nie gromadzą szkodliwych substancji
Bo pochodzą z gospodarstw, gdzie nie używa się pestycydów i nawozów sztucznych. Choć takie uprawy dają niższe plony, to ich jakość jest lepsza. W gospodarstwach ekologicznych stosuje się płodozmian i naturalne nawozy. Chwasty zwalczane się jak dawniej – wyrywa się je mechanicznie lub ręcznie. Takie uprawy muszą też znajdować się w czystym regionie, co ogranicza zanieczyszczenia przemysłowe lub z dróg szybkiego ruchu.
Dostarczają tego, czego potrzeba
Warzywa dojrzewające w naszym klimacie są najlepiej dostosowane do obecnych tu warunków klimatycznych. Z tego powodu mają dokładnie tyle składników odżywczych, ile potrzebujemy - w odróżnieniu od tych sprowadzanych z innej części świata.
Ich produkcja nie niszczy środowiska
Rolnicy ekologiczni stosują zrównoważone metody uprawy i nie używają substancji chemicznych, więc środowisko naturalne jest w dużo lepszym stanie. Kupując ich produkty pośrednio przyczyniasz się więc do ochrony przyrody.
Nie są modyfikowane genetycznie
Wciąż nie ma dowodów, że żywność GMO jest szkodliwa, ale nie jest też naturalna. Trudno przewidzieć, jak w dłuższym czasie wpłynie ona na nasze zdrowie. Modyfikowanie nie poprawia wartości odżywczej warzyw – służy głównie wzmocnieniu cech zwiększających opłacalność produkcji.
Jak poznać ekologiczne warzywa?
Nawet jeśli są sprzedawane luzem, na wagę, proś sprzedawcę o pokazanie certyfikatu. Etykieta powinna być np. na skrzynce lub pudełku, w którym dostarczono warzywa do sklepu. Czego na niej szukać?
- nazwy i numeru jednostki certyfikującej, której podlega producent
- napisu „Rolnictwo ekologiczne System kontroli WE” lub „Produkt rolnictwa ekologicznego”
- nazwy i adresu producenta
- ekoliścia, czyli unijnego logo produktów ekologicznych.