5 faktów i mitów o żywności ekologicznej

Nie kupujesz żywności ekologicznej, bo jest droga i niczym się nie różni od tradycyjnej? Poznaj prawdę na temat produktów eko!
/ 24.09.2014 14:45

Nie kupujesz żywności ekologicznej, bo jest droga i niczym się nie różni od tradycyjnej? Poznaj prawdę na temat tego typu produktów!

Żywność ekologiczna  - 5 największych faktów i mitów

fot. Fotolia

Czym właściwie jest żywność ekologiczna?

Żywnością ekologiczną nazywamy produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które  wyprodukowane są tradycyjnymi metodami bez użycia:

  • sztucznych nawozów
  • pestycydów
  • przyspieszaczy wzrostu
  • hormonów
  • pasz z roślin modyfikowanych genetycznie
  • pasz pochodzenia zwierzęcego

Żywność ekologiczna dla jednych jest powrotem do korzeni gwarantującym życie w zdrowiu, dla innych wymysłem rolników, którzy chcą nas naciągnąć na płacenie coraz wyższych kwot za jedzenie. Jak jest naprawdę?

1. Czy każda żywność z opisem EKO jest żywnością ekologiczną?

Nie. Na sklepowych półkach możemy znaleźć masę produktów, które mają w nazwie „eko”, „zdrowa” lub „naturalna”. Są to w wielu wypadkach hasła marketingowe mające na celu przyciągniecie  klientów. Żywność ekologiczna musi posiadać na opakowaniu ważne certyfikaty. Są one kontrolowane, a za ich nieprzestrzeganie na producentów nakładane są surowe kary.

2. Czy żywność ekologiczną można kupić tylko w specjalnych sklepach?

Nie. Obecnie certyfikowaną żywność ekologiczną możemy dostać nie tylko w specjalnych sklepach
 ze zdrową żywnością, ale również w marketach, dyskontach, a nawet na targowiskach.

3. Czy żywność ekologiczna jest smaczniejsza od tej tradycyjnie kupowanej?

Tak. Mimo, że owoce i warzywa z upraw ekologicznych są mniejsze i z naturalnymi defektami, to są smaczniejsze. Roślina, której wzrost nie jest modyfikowany nawozami sztucznymi dłużej dojrzewa, a co za tym idzie - ma intensywniejszy smak i aromat.

4. Czy żywność ekologiczna jest rzeczywiście zdrowsza?

Tak. Badania naukowe wskazują, że produkty z takich gospodarstw zawierają więcej witamin (C, A, D) i soli mineralnych (żelazo, wapń, fosfor). Co ważniejsze, produkty EKO są wolne od pozostałości nawozów, hormonów, antybiotyków i innych groźnych dla zdrowia substancji chemicznych.

5. Czy produkty ekologiczne są droższe?

Tak. Uprawa roślin i hodowla zwierząt opierające się na naturalnych metodach wymagają dłuższego czasu wzrostu, a produkcja jest bardziej czasochłonna.

Na podstawie informacji prasowej Vibovit